Conservator onderzoekt baby’s met aangeboren afwijking op sterk water
Het Museum van Anatomie en Pathologie (onderdeel van het Radboudumc) heeft een collectie van 35 baby’s op sterk water. Alle baby’s in de collectie hebben een aangeboren afwijking. Siamese tweelingen of baby’s zonder armen en benen zijn daar te bezichtigen. Geen van allen is ooit levensvatbaar geweest. Promovendus en curator Lucas Boer wil volgend jaar op de collectie promoveren, binnen het vakgebied teratologie: kennis van misvormingen als gevolg van slechte voeding, straling, vergiftigd voedsel, infecties of geneesmiddelen. Dat meldt NOS.
Boer is de enige in Nederland die deze aangeboren afwijkingen bij baby’s bestudeert, zegt hij. En hij hoopt ermee veel nieuwe medische kennis te kunnen vergaren. De meeste baby’s op sterk water komen uit de jaren 50 of 60 en zijn destijds in een geanonimiseerd in een depot gezet. Geen van allen heeft het leven gekend.
Tegenwoordig worden baby’s met aangeboren afwijkingen vroegtijdig opgespoord, zodat ze ook op tijd kunnen worden weggehaald. Maar vroeger ging dat nog anders en haalden artsen het kindje zo snel mogelijk bij moeder weg om vervolgens te zeggen dat hij doodgeboren was. Zo hoefde de moeder haar baby met afwijkingen niet te zien. Boer haalt deze kindjes ten behoeve van medisch onderzoek uit het water, zodat hij ze in de MRI-scanner kan leggen.
“Doordat we nu betere apparatuur hebben en deze lichaampjes best lang buiten de vloeistof in een scanner kunnen liggen, krijg je hele gedetailleerde plaatjes”, zegt Boer. Soms ziet hij dingen die je op de oppervlakte niet kunt vaststellen. Een belangrijke bijdrage dus, voor de medische wetenschap.
Door: Redactie Nationale Zorggids