Virtual Reality therapie met dolfijnen populair in Nederland en Amerika
Zo’n 150 zorglocaties zetten virtual reality dolfijnentherapie in voor mensen met een beperking. De vr-dolfijnentherapie is een Nederlands initiatief dat succesvol blijkt voor volwassen en kinderen met verstandelijke beperkingen of autisme. Dat meldt de Stentor.
“De interactie met mensen en speelsheid maakt dolfijnen ook bij uitstek geschikte therapiedieren voor mensen met allerlei beperkingen”, laat Johan Elbers van ‘s Heeren Loo weten. Zijn zorginstelling werkt met de therapie die is ontwikkeld door kunstenares Marijke Sjollema en partner Benno Brada.
Cliënten van ‘s Heeren Loo gebruiken de virtual reality-bril in een speciaal ingerichte ruimte. 82 procent van de cliënten is tijdens het kijken van de film met dolfijnen beduidend meer ontspannen. Bij één man verdween de chronische pijn in zijn arm. ‘s Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen een verstandelijke beperking, wil er in de toekomst voor zorgen dat bewoners kunnen zwemmen terwijl ze de bril op hebben. Zo moet de virtual reality film nog echter lijken.
Vanaf deze week gebruiken tien Nederlandse ziekenhuizen de dolfijnentherapie. Maar ook in het buitenland wordt er volop gebruikgemaakt van het Nederlandse initiatief. Kinderen die een hartoperatie ondergaan in het ziekenhuis van de Stanford University krijgen het filmpje te zien en patiënten met pijnklachten in het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles ook.
Waar kijken cliënten nu precies naar? Sjollema en Brada hebben de film zelf opgenomen. Zij zijn fanatiek snorkelaars en konden na een crowdfunding-actie de film maken. Onder begeleiding van professionele duikers en filmers maakten ze opnames in de Rode Zee. De dieren zwemmen om de filmmakers heen en spelen met elkaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids