11 oktober 2017 om 10:44
< 1 min lezen

Alzheimer mogelijk te behandelen na ontdekking lymfevaten in hersenen

Tot voor kort werd altijd gedacht dat er geen lymfevaten in de hersenen zitten, maar de ontdekking dat dit wel zo is zou een mogelijke behandeling van Alzheimer dichterbij kunnen brengen. Bij onderzoek met muizen, die qua genen sterk op mensen lijken, bleken toch lymfevaten in de hersenen te zitten. Dit werd later via een MRI-scan ook bevestigd bij mensen. Mogelijk zou de ziekte hiermee te behandelen kunnen zijn in de toekomst. Dit meldt RTL Nieuws.

Lymfevaten zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Echter werd altijd gedacht dat de hersenen niet over zo’n systeem beschikten. Het bleef hierdoor onduidelijk hoe afvalstoffen uit de hersenen worden afgevoerd. De ontdekking werd in 2015 gedaan, maar is pas onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke blad eLIFE. Bij vijf vrijwilligers werd het lymfesysteem via een MRI-scan in beeld gebracht met gebruik van een magnetische kleurstof.

Bij Alzheimer stapelen giftige eiwitten zich op in de hersenen. Het is nog niet duidelijk waarom deze eiwitten niet worden afgevoerd. Nu blijkt dat er toch lymfevaten door de hersenen lopen, kan gekeken worden naar een mogelijke behandeling van Alzheimer. In 2016 hadden 270.000 mensen de ziekte.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03