27 september 2017 om 10:12
< 1 min lezen

Verpleegkundige geschrapt uit BIG-register om weigeren reanimatie

Een 65-jarige verpleegkundige die in 2015 weigerde een oudere patiënt te reanimeren, is daarvoor uit het BIG-register geschrapt door het Regionaal Tuchtcollege. Dit betekent dat de vrouw nooit meer in de verpleging mag werken. De vrouw besloot, zonder het raadplegen van een arts of collega, geen reanimatie uit te voeren op een 72-jarige kankerpatiënt in het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Winschoten. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De verpleegkundige werd na het voorval ontslagen door het OZG. Haar wordt een ‘totaal gebrek aan inzicht in haar eigen handelen’ verweten. “Ze heeft willens en wetens haar collega’s verkeerd geïnformeerd dat de patiënt niet gereanimeerd hoefde te worden en de noodknop bewust niet ingedrukt om een arts erbij te roepen”, zegt het Regionaal Tuchtcollege tegen de krant. Het beroepsverbod moet toekomstige patiënten beschermen tegen de vrouw.

Tijdens de zitting gaf de vrouw aan al niet meer in de zorg te werken, en dit ook niet meer te willen. Zij stelt reanimatie te hebben geweigerd omdat ze vreesde dat de man daardoor zou stikken in zijn sondevoeding. De 72-jarige kankerpatiënt lag in het OZG om aan te sterken en daarna in het Universitair Medisch Centrum Groningen geopereerd te worden.

Registratie in het BIG-register is in Nederland verplicht om in de zorg te mogen werken. Door de verpleegkundige te schrappen uit dit register, zorgt het tuchtcollege er voor dat de vrouw niet langer kan werken als verpleegkundige en hiermee niet langer een gevaar vormt voor patiënten. Ook zou deze zaak moeten dienen als voorbeeld, omdat het vertrouwen in de medische zorg is geschaad door de handelingen van de verpleegkundige.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Apotheken volgende week alsnog dicht

    Gisteren om 13:30
    • Zorgpersoneel

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    Gisteren om 10:30