19 mei 2017 om 14:08
< 1 min lezen

Dutch Hacking Health: werken aan de toekomst van zorg en gezondheid

Drie dagen lang in een creatieve snelkookpan voor de zorg: van vrijdag 19 tot en met zondag 21 mei reizen programmeurs, ontwerpers, ondernemers, zorgprofessionals én patiënten af naar diverse steden in Nederland voor Dutch Hacking Health. Doel: samen innovatieve oplossingen bedenken voor gezondheid en zorg. Dat meldt het Radboudumc. 

Dutch Hacking Health is een initiatief georganiseerd door vijf Nederlandse universitaire medische centra (LUMC, Maastricht UMC+, UMCG, Radboudumc en UMC Utrecht) en één technische universiteit (TU Delft). Op meerdere plaatsen in Nederland (Leiden, Maastricht, Groningen, Nijmegen en Utrecht) worden innovatieve oplossingen bedacht voor zorg en gezondheid.

Het format ‘Hacking Health’ bestaat sinds 2012 en is ontstaan in Canada. Onder die naam worden wereldwijd evenementen voor de gezondheidszorg georganiseerd waarin in korte tijd innovatieve oplossingen worden bedacht voor gezondheidsproblemen. Onder insiders staan deze evenementen ook wel bekend als ‘hackathons’. Bijzonder is dat patiënten nadrukkelijk een actieve rol spelen.

Elke stad organiseert een eigen programma. Tijdens het weekend krijgen zorgverleners, patiënten en andere deelnemers een podium voor hun ideeën en problemen. Vervolgens gaan zij in teams, bestaande uit zorgverleners, patiënten, programmeurs, ontwerpers en ondernemers in tweeëneenhalve dag een oplossing hiervoor bedenken en uit werken. 

Aan het einde van het weekend presenteren de teams het resultaat en worden de winnaars door een multidisciplinaire en deskundige jury gekozen. Ook in de jury is de patiënt vertegenwoordigd. Naast ondersteuning om hun idee verder uit te werken krijgen de winnaars op meerdere podia van Start Up Fest Europe de mogelijkheid om hun idee te pitchen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    24 december 2024 om 12:30