4 april 2017 om 09:59
< 1 min lezen

Krachten gebundeld kwaliteit langdurige zorg

KansPlus, Landelijke Federatie van Belangenverenigingen “Onderling Sterk”(LFB), het Landelijke Steunpunt Cliëntenraden (LSR) en hun koepelorganisatie Ieder(in) gaan samenwerken ten behoeve van een betere kwaliteit van de langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben hiervoor gezamenlijk een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dat meldt KansPlus. 

Op 1 juli 2016 stuurde de staatssecretaris van Volksgezondheid de Nota “Samen werken aan een betere gehandicaptenzorg” (Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg genoemd) naar de Tweede Kamer. De Kwaliteitsagenda heeft tot doel de langdurige zorg voor onze doelgroep op veel punten te verbeteren. Maar liefst 63 actiepunten dienden te worden aangepakt.

De cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgkantoren, beroepsorganisaties op landelijk niveau en het ministerie van Volksgezondheid spraken al af alle actiepunten samen op te pakken in een Coalitie Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg. De staatssecretaris was daarnaast bereid de Coalitie met financiële middelen te ondersteunen teneinde als Coalitie de actiepunten om te kunnen zetten in uitvoeringsplannen en beleid.

De afgelopen maanden hebben KansPlus/VraagRaak, LFB, LSR en Ieder(in) de actiepunten uit de doelstelling om de positie van de cliënt en zijn verwanten in een instelling te versterken gezamenlijk omgezet in eerste plannen van aanpak en ingebracht in de Coalitie. Hierdoor is nu groen licht gekregen om de plannen van aanpak ter hand te nemen.

De overige vier doelstellingen zijn: het investeren in de cliënten met bijzondere zorg- en ondersteuningsvragen, werken aan beter toegeruste en betrokken professionals, ervoor zorgen dat bestuurders sturen met visie en samenwerking intern en extern bevorderen én het bevorderen van transparantie, innovatie en samenwerking. 

Essentieel is nu – zo stellen de vier landelijke cliëntenorganisaties – dat zij bij de uitwerking van de actiepunten goed afstemmen, zoveel mogelijk op één lijn zitten, gebruik maken van elkaars deskundigheid en de subsidiemiddelen zo efficiënt mogelijk inzetten en verantwoorden. Zij hebben er alle vertrouwen in – gezien de samenwerking van de afgelopen maanden – dat dat goed gaat verlopen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39