31 maart 2017 om 16:15
3 minuten lezen

Maandoverzicht van het belangrijkste zorgnieuws van maart

Het belangrijkste zorgnieuws van maart hebben wij weer voor u verzameld! Lees het nu in ons nieuwste maandoverzicht. In maart kregen dakloze onverzekerden hun zorg eindelijk vergoed, zijn er nieuwe stappen genomen voor een rookvrij Nederland en kwam de griepepidemie ten einde.

Dakloze onverzekerden krijgen zorg vergoed
Sinds 1 maart 2017 krijgen huisartsen, apothekers en ziekenhuizen de zorg die zij verlenen aan onverzekerde dak- en thuislozen vergoed van de overheid. Deze onverzekerde patiënten kunnen zij aanmelden bij meldpuntonverzekerdenzorg.nl. Aangemelde personen krijgen hun behandeling altijd vergoed, ook als zij de zorg zelf niet kunnen betalen.

Goed nieuws, want straatdokters en GGD’s spraken onlangs van een onverzekerdenproblematiek. Er is niet bekend hoeveel daklozen niet de benodigde zorg krijgen, want ze staan nergens geregistreerd. In Rotterdam alleen al zijn er minstens tweeduizend mensen die geen onderdak hebben door schulden, verslavingen of bijvoorbeeld relationele problemen.

NIPT vanaf 1 april voor alle zwanger beschikbaar
Per 1 april kan iedere zwangere vrouw die dat wil gebruikmaken van de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De NIPT is beter in het uitsluiten of het ongeboren kind het down-, edwards-, of patausyndroom heeft dan de huidige combinatietest. Een voordeel is dat de de NIPT minder riskant is dan bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie. Op dit moment is de screening alleen als vervolgtest beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico.

Toen bekend werd dat de NIPT voor alle zwangere vrouwen toegankelijk zou worden gemaakt, ontstond een maatschappelijke discussie. Tegenstanders vrezen voor een samenleving zonder mensen met het syndroom van Down.

Overig zorgnieuws

  • In veel pretparken en dierentuinen mag vanaf zaterdag niet meer worden gerookt in de rij voor attracties, zowel in de open lucht als in overdekte wachtrijen. Het gaat onder meer om de Apenheul, Walibi, Burgers’ Zoo, Madurodam en de Efteling.
     
  • De griepepidemie is na vijftien weken voorbij. Al twee weken lang is het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens gebleven. De epidemie duurde langer dan gemiddeld. De afgelopen twintig jaar duurde een epidemie meestal rond de negen weken.
     
  • Het ziekteverzuim in de gehandicaptensector is het afgelopen jaar gestegen naar 5,66 procent. Dat is het hoogste percentage sinds zeven jaar. Het gaat steeds meer om medewerkers die langdurig thuiszitten.
     
  • Zeventien zorgorganisaties zijn gestart met een groot landelijk onderzoek naar problemen in de ouderenzorg. Het doel is om de problemen van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen in kaart te brengen, zodat geld op de juiste plaats kan worden ingezet.
     
  • De gemeente Rotterdam wil een collectieve zorgverzekering voor alle inwoners. Deze polis is nu alleen nog bedoeld voor mensen met een minimuminkomen. Rotterdam wil de collectieve zorgpolis vanaf 2019 aan iedereen aanbieden.
     
  • Komend weekend is de start van de NVA Autismeweek. Van 1 tot en met 8 april vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme aandacht voor de ongeveer 190.000 Nederlanders met autisme. Het thema van 2017 is Jong & AUT.
     
  • Steeds meer ouderen lopen hersenletsel op, soms fataal, door vallen. Het aantal jongere slachtoffers van hersenletsel loopt terug, met name doordat het wegverkeer veiliger wordt.
     
  • Achmea, met merken als Zilveren Kruis, OZF, Interpolis en FBTO, waarschuwt dat de zorgpremie flink omhoog moet om overeind te blijven staan. De verzekeraar heeft de afgelopen jaren veel eigen geld moeten bijleggen om een stijging van de zorgpremies tegen te gaan. Hierdoor is er niet langer genoeg geld om dit voor de komende jaren ook vol te houden.
     
  • Tweede Kamerlid Renske Leijten neemt afscheid van haar zorgportefeuille. Elf jaar lang zette zich in voor de problemen in de zorg, maar ze stapt nu over naar Financiën en Europa.
     
  • Tientallen cliënten van GGD Amsterdam en twaalf cliënten van HVO-Querido zijn mogelijk besmet met hepatitis b,c of hiv. Beide organisaties gebruikten een glucosemeter meerdere malen, terwijl deze eigenlijk bedoeld is voor individueel gebruik. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54