22 maart 2017 om 09:14
< 1 min lezen

7.800 cliënten met verstandelijke beperking beschermd tegen schulden

Mensen met schulden hebben een groot probleem. Dat werd onlangs nog eens duidelijk door de goed bekeken serie Schuldig van Human op NPO1. Minder bekend is dat mensen met schulden vaak een verstandelijke beperking hebben. Verstandelijk beperkten komen eerder in de financiële problemen en zijn extra kwetsbaar voor financieel misbruik. Om mensen met een verstandelijke beperking beter tegen schulden te beschermen hebben financieel dienstverlener Mijn Geld en Zo, de landelijke zorgorganisatie Philadelphia en Mesis© vandaag een unieke overeenkomst getekend. Dat meldt Mijn Geld en Zo. 

Philadelphia laat alle 7800 cliënten met een verstandelijke beperking doorlichten op financiële risico’s. Dit grootschalige onderzoek wordt gedaan door Mijn Geld en Zo, met behulp van het screeningsinstrument Mesis© dat speciaal voor de doelgroep zal worden aangepast. Doel van het onderzoek is om precies vast te stellen hoe zelfredzaam de cliënten van Philadelphia zijn en welke begeleiding, ondersteuning en bescherming ze eventueel nodig hebben.

“Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak extra kwetsbaar voor schulden en financieel misbruik.” Zegt bestuursvoorzitter Pauline van Esterik van Mijn Geld en Zo. “Een serie als Schuldig laat goed zien hoe moeilijk het is om uit de financiële problemen te komen. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat nog moeilijker. Daarom zetten we in op meer zelfredzaamheid en bescherming. De eerste stap is nu dat we onderzoeken wat cliënten zelf kunnen.’’

Mesis© is gevalideerd door het NIBUD. Het is een screeningstool dat onder andere door gemeenten wordt gebruikt om in kaart te brengen hoe mensen hun geldzaken regelen, of er schulden zijn en of ze met een bewindvoerder werken.

Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia: “Het beste uit jezelf is ons credo. Daar hoort ook bij dat onze cliënten hun zaken financieel op orde hebben. Het is fantastisch dat we nu op maat hulp kunnen bieden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39