20 januari 2017 om 11:26
< 1 min lezen

Lang stilzitten veroudert lichaam van vrouw met acht jaar

Lange tijd stilzitten kan voor oudere vrouwen wel eens schadelijk zijn. Amerikaanse onderzoekers van de San Diego Sschool of Medicine hebben ontdekt dat het lichaam van iemand die langer dan tien uur per dag zittend doorbrengt, biologisch gemiddeld zo’n acht jaar ouder is. Voldoende bewegen is voor oudere vrouwen dan ook belangrijk om langer gezond te blijven. Dit meldt NU.nl.

De veroudering wordt veroorzaakt in de telomeren van het dna. Deze draadjes die aan iedere chromosoom zitten, rafelen steeds verder totdat de cel uiteindelijk sterft. Langdurig stilzitten zorgt er bij vrouwen voor dat dit proces versnelt wordt. Ook roken en overgewicht zijn factoren die invloed hebben op het rafelen van de telomeren. Patiënten met hart- en vaatziekten hebben vaker korte telomeren dan gezonde mensen.

Aan het onderzoek deden 1.500 vrouwen mee in de leeftijd van 64 tot 95 jaar. Zij werden gevraagd naar hun gezondheid en levensstijl. Ook droegen de deelnemers zeven dagen aaneengesloten een apparaat die de activiteit en slaap registreerde. Vrouwen die per dag minimaal een half uur stevig bewogen, vertoonden geen kortere telomeren. Hun lichaam was dan ook niet biologisch ouder dan hun echte leeftijd. Wie meer dan tien uur per dag zat, had gemiddeld genomen een lichaam dat acht jaar ouder is dan de werkelijke leeftijd.

De onderzoekers hebben alleen gekeken naar de telomeren van oudere vrouwen. Vervolgonderzoek moet plaatsvinden om vast te stellen of de activiteit van mannen en jongeren ook invloed heeft op hun telomeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Aantal mensen met dementie verdubbelt in Nijmegen: hoe wordt de stad dementievriendelijk?

    3 januari 2025 om 08:55
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56