Seniorenhofjes voor ouderen die samen voor elkaar zorgen
In Zwolle wordt dit voorjaar gestart met de bouw van seniorenwoningen die door middel van een hofje aan elkaar verbonden zijn. De bewoners kiezen er allemaal voor om zorg voor elkaar te dragen nu de overheid wil dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het idee van deze nieuwe woonvorm is ook overgewaaid naar andere gemeenten in Nederland, waar met de gemeente gesproken wordt over dezelfde plannen. Dit meldt Trouw.
Volgens Yvonne Witter van het Kenniscentrum Wonen-Zorg is deze woonvorm over tien jaar heel gewoon. Ouderen denken na over hun toekomst, woonwensen en hun zorgvraag. Mantelzorgers zijn niet voor iedereen een optie, waardoor buren een logische keuze zijn. Het project in Zwolle heet Knarrenhof en zal uiteindelijk 48 sociale huur- en koopwoningen gaan tellen. Wie ouder is dan 45 jaar oud, is welkom in het seniorenhofje. Alle bewoners delen een tuin en hobbyruimte.
Het gaat niet om het bieden van hoge medische zorg. Initiatiefnemer Peter Prak stelt dat het vooral draait om aardige buren die een ander willen helpen. Door elkaar te ondersteunen, zullen zij langer in staat zijn om zelfstandig te wonen. Dit is ook voordelig voor de gemeente en zorgverzekeraars, die hierdoor minder geld kwijt zijn aan thuiszorg en voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Knarrenhof in Zwolle is na vijf jaar eindelijk van de grond gekomen. Ook in andere steden probeert men soortgelijke woonvormen te realiseren. Echter benadrukt Peter Prak dat het heel belangrijk is dat de gemeenten en woningcorporaties mee willen werken. “Onder druk van de vergrijzing en de stijgende zorgkosten neemt die welwillendheid toe”, zegt Witter van Kenniscentrum Wonen-Zorg. “Gemeenten zien dat ze iets moeten bieden aan de groeiende groep ouderen die haar woonwensen op tafel legt. Er komt meer maatwerk, de regels worden soepeler.”
Door: Redactie Nationale Zorggids