Wat verandert er per 1 januari 2017 in de zorg?
Vanaf 1 januari 2017 zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd worden in de zorg. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? De Nationale Zorggids zet alles voor u op een rij.
Wijzigingen basispakket en eigen risico
Het basispakket van de zorgverzekering is uitgebreid. Zo worden nu operaties van het bovenooglid, medisch noodzakelijke besnijdenissen en fysiotherapie of oefentherapie voor mensen met etalagebenen vergoed. Ook het plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben valt onder het basispakket. Evenals een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen en opvang en zorg voor mensen die om medische redenen niet thuis kunnen wonen.
Het eigen risico wijzigt niet in 2017 en blijft 385 euro. Zorgverzekeraars kunnen vrijstelling geven voor het eigen risico voor bepaalde gezondheidsprogramma’s. Bijvoorbeeld voor programma’s voor diabetes, depressie en vanaf dit jaar ook voor dieetpreparaten of programma’s die gezondheidsproblemen moeten voorkomen. Zorgverzekeraars mogen zelf beslissen of ze het eigen risico voor deze programma’s wel of niet in rekening brengen
Zorgtoeslag stijgt
De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2017 met 68 euro tot 1066 euro. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met 138 euro naar 2043 euro. Dit houdt in dat de toeslag met ongeveer 2 euro per maand stijgt. Al met al betaalt iemand met een minimuminkomen vanwege de zorgtoeslag dit jaar bijna 135 euro minder aan premie en eigen risico dan in 2008. Mensen met een inkomen boven de grens van de zorgtoeslag betalen ongeveer 28 euro per maand meer dan in 2008.
NIPT-test
Vanaf 1 april 2017 is de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) beschikbaar als eerste test voor zwangere vrouwen in onderzoekssetting. Hiermee volgt minister Edith Schippers van Volksgezondheid het advies van de Gezondheidsraad op de vergunningaanvraag van de acht universitair medische centra. Dat betekent dat vrouwen voor de NIPT uitsluitend terecht kunnen bij deze UMC’s.
De NIPT wordt gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling. Van de zwangere vrouw wordt een eigen betaling van 175 euro gevraagd.
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw omlaag
De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet daalt voor werknemers (van 6,75 procent naar 6,65 procent). Voor zzp’ers, ondernemers en gepensioneerden daalt de premie van 5,50 procent naar 5,40 procent.
Hulp in de huishouding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)
Patiënten die van verschillende zorgaanbieders zorg thuis ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), ontvangen per 1 januari 2017 hulp in de huishouding onder deze noemer. Hiervoor hoeven ze niet meer naar de gemeente.
Recht op informatie bij incident in zorgverlening
Vanaf 1 januari 2017 moet een zorgaanbieder cliënten altijd informeren als er iets niet goed is gegaan bij de zorgverlening. Ook moet de zorgaanbieder dit opnemen in het cliëntendossier. Bijvoorbeeld als er bij een operatie iets is gebeurd dat merkbare gevolgen heeft. Cliënten kunnen de informatie van de zorgaanbieder gebruiken als onderbouwing voor een klacht bij een arts of zorginstelling.
Eerstelijns verblijf
Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid verhogen per 1 januari 2017 het budget voor eerstelijns verblijf structureel met 33 miljoen euro, zodat meer kwetsbare ouderen hiervan gebruik kunnen maken.
Wijkverpleging
Goede wijkverpleging door wijkverpleegkundigen die alle ruimte hebben om hun vak uit te oefenen voor mensen die thuis zorg nodig hebben, blijft prioriteit voor het kabinet. In 2017 is er voor de wijkverpleging 180 miljoen meer beschikbaar. Bovenop de 180 miljoen die er in 2016 extra voor is uitgetrokken. Daarmee stelt het kabinet meer ruimte beschikbaar om de toenemende vraag naar wijkverpleegkundige zorg op te vangen.
Kwaliteitseisen voor ggz-zorg
Zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten vanaf 1 januari 2017 een ‘kwaliteitsstatuut’ hebben. Het kwaliteitsstatuut bepaalt hoe ggz-instellingen en zorgverleners hun zorg regelen. Zodat duidelijk is dat iederen de juiste hulp, op de juiste plaats en van de juiste zorgverlener ontvangt. Vanaf 1 januari 2017 vergoedt de zorgverzekeraar alleen de zorg van ggz-zorgaanbieders met een kwaliteitsstatuut.
Hielprik is uitgebreid met twee aandoeningen
Per 1 januari 2017 worden de aandoeningen alfa-thalassemie en bèta-thalassemie toegevoegd aan de neonatale hielprikscreening. Hiermee zijn de eerste twee van het beoogde pakket van veertien nieuwe aandoeningen aan de hielprik toegevoegd.
Door: Redactie Nationale Zorggids