3 januari 2017 om 09:54
< 1 min lezen

Psycholance voor verwarde personen succesvol in Amsterdam

De psycholance in Amsterdam die sinds 2014 als vervoersmiddel voor verwarde mensen wordt gebruikt, blijkt succesvol. Ongeveer 80 procent van de meldingen over verwarde personen wordt op deze manier afgehandeld zonder tussenkomst van de politie. Andere regio’s in Nederland hebben daarom ook plannen om een psycholance in te zetten. Komend voorjaar komt in Assen een spoedpoli en psycholance om verwarde personen op te vangen. Dat meldt NOS. 

Omdat de politie voornemens heeft om dit jaar te stoppen met het vervoeren en opvangen van verwarde personen, is een alternatief snel nodig. Een psycholance, met daarin gespecialiseerde verpleegkundigen, kan het werk van de politie overnemen.

In Amsterdam worden meldingen over verward gedrag tegenwoordig direct doorgezet naar de psycholance. Met succes, zo blijkt uit een analyse. Slechts 10 tot 20 procent van de meldingen over verwarde personen gaat naar de politie, omdat in deze gevallen ook een strafbaar feit is gepleegd.  Voorheen bracht de politie alle verwarde personen naar het bureau, om ze daar vervolgens in een cel te zetten. “Bij de politie gaan ze meestal geboeid mee. In de psycholance is door inzet van gespecialiseerd personeel slechts in 6 procent een spanband nodig. Dat is winst voor de patiënt”, zegt Amsterdamse politiechef Aalbersberg.

Naar verwachting lanceren Noord-Nederland, Zuid-Limburg, Zeeland en het Gooi binnenkort ook plannen voor de inzet van een psycholance. Waar veel gemeenten nu nog tegenaan lopen is de prijs van een psycholance. De aangepaste ambulance is alleen inzetbaar voor meldingen van verward gedrag, en is daarom relatief duur. In grote steden waar meer meldingen binnenkomen kan het uit, maar op het platteland zijn de kosten een grotere drempel.

Voor het einde van de maand presenteert het ministerie van Volksgezondheid enkele voorbeeldmodellen voor het vervoer van verwarde personen. In deze modellen wordt tevens rekening gehouden met gemeenten met weinig inwoners, waar bijvoorbeeld gewone ambulances ingezet kunnen worden. Het ministerie heeft hiervoor zes miljoen euro beschikbaar gesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41