Noorden wacht lang voor geplande ziekenhuisbehandeling
De wachttijden voor geplande behandelingen in de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe zijn het langst van Nederland. Spoedzorg wordt in het onderzoek van onderzoeksbureau MediQuest niet meegenomen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
De gemiddelde wachttijd in de twee provincies is gemiddeld bijna vijf weken, zo’n een á anderhalve week langer dan in andere delen van Nederland. Bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis, Hans Feenstra, zegt deze trend te herkennen. “Op sommige terreinen lopen de wachttijden inderdaad op en dat vervult ons met zorg. Voor spoedbehandelingen of onderzoek naar kanker is altijd snel plek. Maar als je bijvoorbeeld op controle moet, is het vaak langer wachten dan een aantal jaren geleden.”
De wachttijden zijn vooral lang bij maag-, darm- en leverziekten, oogheelkunde, pijnbestrijding en allergologie. De voornaamste oorzaak hiervoor is het tekort aan de benodigde artsen. Er is al een redelijke tijd sprake van een landelijk tekort aan maag-, darm- en leverartsen en oogartsen en in het noorden zijn er tevens maar weinig allergologen actief. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het in het noorden lastiger is om werk te vinden voor de partner van een arts. “Maar het heeft ook te maken met de mate van concurrentie tussen ziekenhuizen. Als er op een bepaald terrein weinig concurrentie tussen ziekenhuizen is, lopen de wachttijden vaak op.” Daarnaast vermoed de bestuursvoorzitter dat het einde van de economische crisis ervoor zorgt dat de vraag naar ziekenhuiszorg toeneemt. “De zorgverzekeraars proberen dat wel in de hand te houden met budgetplafonds, maar ik voorspel dat het de komende twee, drie jaar alleen maar erger wordt.”
Door: Redactie Nationale Zorggids