8 december 2016 om 10:44
< 1 min lezen

Toename keizersnedes heeft invloed op aantal vrouwen met smal bekken

Doordat de afgelopen eeuw steeds meer keizersnedes zijn uitgevoerd en moeders de bevalling overleven, is het gen voor een smal bekken vaker doorgegeven van moeder op dochter. Onderzoekers stellen dat dit de reden is dat er steeds meer vrouwen een keizersnede moeten ondergaan omdat hun geboortekanaal te klein is voor de baby. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het aantal baby’s dat door een smal bekken van de moeder niet vaginaal ter wereld kunnen komen, is de afgelopen decennia gestegen van 30 op 1.000 naar 36 op 1.000. Er is een trend zichtbaar van kinderen die gezonder geboren worden, maar die ook groter zijn en moeilijker ter wereld komen. Dit blijkt uit cijfers van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De overlevingskansen van de moeder spelen volgens onderzoekers uit Oostenrijk een belangrijke rol in de evolutie van vrouwen. “Honderd jaar geleden overleefden vrouwen met een smal bekken een geboorte niet”, zegt Philipp Mitteroecker, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Wenen. Daardoor zou het gen voor een smal bekken ook minder vaak worden doorgegeven aan dochters.

Nu het aantal keizersnedes per jaar toeneemt en steeds meer vrouwen de bevalling overleven, zien de onderzoekers ook steeds meer zwangere vrouwen die een te smal bekken hebben om vaginaal te bevallen. De onderzoekers stellen dat een keizersnede een goede techniek is die levens redt van zowel moeder als baby, maar zij raden aan het alleen in noodgevallen te gebruiken.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30