Webinar: Hoe ga je om met het drankprobleem van een ander?
Alle aandacht gaat meestal uit naar de persoon met de verslavingsproblematiek. Naastbetrokkenen verdienen echter evenzeer de aandacht voor de machteloosheid, het verdriet en de pijn die zij ervaren in hun leven met iemand die teveel drinkt of drugs gebruikt. Voor hen en andere belangstellenden organiseert Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) 15 december een gratis webinar over omgaan met het drankprobleem van de ander. Dit meldt VVN.
In Nederland waren in 2014 zo’n 477.000 mensen die verslaafd waren aan alcohol of drank misbruikten. Bij drankmisbruik ondervindt men al wel negatieve gevolgen van alcohol, maar is er nog geen sprake van ontwenningsverschijnselen, zo stelt verslavingsinstelling Jellinek. In 2014 ondergingen 30.764 van hen een behandeling om van hun drankprobleem af te komen. Dit is slechts een klein deel van het totale aantal, wat betekent dat er nog veel vooruitgang te boeken is voor mensen met een alcoholprobleem en hun naasten.
Tijdens de webinar geven preventiemedewerkers en behandelaren van VNN tips en advies over wat naastbetrokken kunnen doen als hun partner, kind, familielid of collega teveel drinkt of drugs gebruikt. De webinar wordt online uitgezonden en deelnemers kunnen direct (anoniem) vragen stellen. Medewerkers van VNN proberen deze zoveel mogelijk tijdens de uitzending te beantwoorden.
VNN krijgt veel vragen van partners en andere naastbetrokkenen via de website, social media en de chatservice. Het alcohol- of drugsprobleem van iemand waar je dicht bij betrokken bent, is een moeilijk te bespreken onderwerp. Het roept schaamte en schuld op. Er is nadrukkelijk aandacht voor de erkenning van de moeilijke rol van naastbetrokkenen. Daarnaast zijn de houding en het gedrag van naastbetrokkenen belangrijk voor het herstelproces van de partner, broer, zus, buurman of directe collega.
De webinar vindt plaats op 15 december van 20.00 – 20.45 uur en is online te volgen. Geïnteresseerden kunnen zich (anoniem) aanmelden via www.vnn.nl/webinar.
Door: Redactie Nationale Zorggids