Landelijk expertisenetwerk voor mensen met hersenletsel opgericht
Op 14 oktober is de officiële oprichting van het eerste landelijke expertisenetwerk voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een feit. In het netwerk worden de krachten gebundeld en een verbinding gemaakt tussen praktijk, wetenschap en onderwijs, zodat mensen met ernstig hersenletsel na coma niet meer ’tussen wal en schip vallen’. Dat meldt Vilans.
Veel mensen met ernstig NAH hebben dusdanig ernstige restgevolgen dat zij intensieve behandeling en zorg nodig hebben en/of zelfs afhankelijk zijn van 24-uurszorg. Als er nog mogelijkheden zijn voor herstel blijkt er in Nederland echter een gebrek te zijn aan adequate behandelingen. Dit geldt met name voor mensen ouder dan 25 jaar met langdurige bewustzijnsstoornissen.
Bij de chronische zorg voor mensen met NAH is onduidelijk waar ze voor welke behandeling en zorg terecht kunnen. Alle partijen betrokken bij de zorg voor deze patiënten zijn ervan overtuigd dat een actieve benadering met intensieve behandeling en begeleiding belangrijk is in alle fasen. Om dat te realiseren is er behoefte aan een samenhangend zorgtraject met zorg op maat in alle fasen van het hersenletsel. Deze behoefte en de gedeelde passie voor de doelgroep is de basis voor de partijen om hun jarenlange ervaring en expertise te bundelen, zodat de zorg voor mensen met de meest ernstige vormen van NAH en hun naasten wordt verbeterd. Daarnaast biedt het netwerk de mogelijkheid om systematisch onderzoek te doen naar de beste vormen van behandeling.
De netwerkpartners zijn: Radboudumc, Vilans, Libra Revalidatie & Audiologie, Careyn, De Zorgboog, Protestantse Zorggroep Crabbehoff, Thebe, Vivent Mariaoord, WoonZorgcentra Haaglanden en Zonnehuisgroep Noord.
Door: Redactie Nationale Zorggids