13 oktober 2016 om 10:51
< 1 min lezen

Geen bewijs voor aanbevolen behandelingen voor ME en CVS

Van een Engelse studie, die claimt dat gedragstherapie en bewegingstherapie effectieve behandelingen voor ME en het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn, blijft na een nieuwe analyse van de data door onafhankelijke wetenschappers vrijwel niets over. Dit heeft belangrijke consequenties voor de behandeling van patiënten in Nederland. Dit meldt ME/CVS-Stichting Nederland.

In juli van dit jaar besloot een Britse rechtbank dat de gegevens van de zogenaamde PACE-studie moesten worden vrijgegeven. De resultaten van dit grootschalige onderzoek werden – direct na publicatie in 2011 – al door veel artsen, wetenschappers en patiënten in twijfel getrokken. Er was kritiek op de selectie van deelnemers aan het onderzoek en op de bijstelling van gekozen criteria voor ‘herstel’, terwijl het onderzoek liep. Na vrijgave van de onderzoeksgegevens maakte een eerste heranalyse in september duidelijk dat de in de publicatie genoemde herstelcijfers niet klopten en gemiddeld zelfs tien keer te hoog waren.

In de Nederlandse richtlijn CVS, die volgens de opstellers ook geldt voor ME, worden gedragstherapie en bewegingstherapie op dit moment als enige behandelingen aanbevolen voor patiënten met de diagnose ME of CVS. Deze aanbeveling berokkent patiënten veel leed. De behandelingen zijn zware trajecten, na de behandeling kan achteruitgang ervaren worden en wie behandeling weigert, krijgt vaak geen uitkering of voorzieningen.

De conclusie in de richtlijn dat deze behandelingen bewezen effectief zijn, is nu echt niet langer te handhaven. De aanbeveling dat deze zeer ingrijpende behandelingen aan alle patiënten moeten worden aangeboden moet volgens de patiëntenorganisaties direct van tafel. De stichting pleit voor opschorting en herziening van de richtlijn CVS. “Mensen een behandeling opdringen waarvan het effect niet is bewezen en die hun gezondheid kan schaden – of hen benadelen als ze deze weigeren – is een situatie die geen dag langer mag bestaan.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54