Veilig big data onderzoek naar ziekte van Parkinson
Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee onderzoekers data kunnen verkrijgen zonder dat de privacy van patiënten in het geding komt. Twee hoogleraren gaan de techniek testen bij 650 parkinsonpatiënten, in samenwerking met een zusteronderneming van Google. Dat meldt NOS.
Gegevens van Nederlandse patiënten konden tot nu toe nauwelijks op grote schaal (big data) worden geanalyseerd, uit privacy-overwegingen. De nieuwe techniek is een stuk veiliger, stellen hoogleraren Bas Bloem en Bart Jacobs van de Radboud Universiteit. De gegevens worden ook niet gedeeld met Google. Het onderzoek richt zich op het meer inzicht verkrijgen in de sterk verschillende beloop van de ziekte van Parkinson. “Waarom zit de ene patiënt vijf jaar na zijn diagnose in een rolstoel en kan de andere na twintig jaar nog steeds lopen? Waarom heeft de ene patiënt veel last van trillende handen en de andere niet?”, zegt Bloem.
De parkinsonpatiënten die gaan deelnemen aan het onderzoek zijn afkomstig van universitaire ziekenhuizen en worden twee jaar lang gevolgd. Zij dragen een polshorloge van de zusteronderneming van Google, Verily. Het horloge meet gedurende de dag de elektrische activiteit van de hersenen en van de hartspier. Voor elk nieuwe onderzoek dat plaatsvindt moet de patiënt opnieuw toestemming geven voor het gebruik van zijn gegevens. Deze zijn zo versleuteld dat de patiënt zelf besluit welke onderzoeker hiertoe toegang krijgt. De onderzoeker krijgt na toestemming via een cryptografische sleutel toegang tot de data. De verzamelde gegevens moeten er uiteindelijk leiden tot een behandeling op maat.
Door: Redactie Nationale Zorggids