Zorgen over werkwijze vondelingenkamer
Defence for Children maakt zich zorgen over de werkwijze van Stichting Beschermde Wieg. De kinderrechtenorganisatie vreest dat de rechten van het kind onvoldoende gewaarborgd zijn. Dat meldt Defence for Children.
Twee vrouwen hebben dit jaar hun kind in de vondelingenkamer van Beschermde Wieg ter wereld gebracht. Beiden hebben het kind afgestaan, maar niet alleen achtergelaten in de vondelingenkamer. Hoewel minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie de gedachte van de stichting begrijpt, staat het niet achter de werkwijze.
Defence for Children is het hiermee eens. Vrouwen die ervoor kiezen om geen gegevens voor het kind achter te laten, moeten zo goed mogelijk worden beschermd. “De veiligheid van de moeder moet zoveel mogelijk worden gewaarborgd, zonder dat er inbreuk wordt gemaakt op het recht dat het kind heeft om zijn afkomst te kennen”, zo schrijft de kinderrechtenorganisatie op haar website. Van der Steur vraagt zich vooral af of en hoe de hulpverlening aan zwangere vrouwen die voornemens zijn om hun kind af te staan, verbeterd kan worden. De minister zet in op verbeterpunten rondom bevallen onder geheimhouding.
Defence for Children staat achter de plannen van Van der Steur, en is het met hem eens dat een zogenoemd vondelingenluikje niet de oplossing is. Als het aan de organisatie ligt worden vondelingenkamers in Nederland opgeheven. Volgende week spreekt de organisatie in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer over de werkwijze van Beschermde Wieg.
Door: Redactie Nationale Zorggids