Jongeren van instelling naar instelling door Jeugdwet
Jongeren met ernstige gedragsproblemen verhuizen van tijdelijke opvang naar tijdelijke opvang. Voor een vaste plek in een jeugdzorginstelling is een wachtlijst. Ook de veertienjarige Cas heeft ernstige gedragsproblemen en is het afgelopen jaar negen keer verhuisd. Dat meldt RTL Nieuws.
Cas ging van opvang naar opvang, omdat telkens bleek dat hulpverleners niet voor hem konden zorgen. Vorige week is de veertienjarige verhuisd naar een jeugdzorginstelling waar hij langer kan verblijven. Volgens zijn moeder is er in de jeugdzorg geen geld en is er daardoor geen ruimte om goede en vaste plekken te creëren. “Dus we moeten wachten tot er een vrijkomt. Het is minimaal een halfjaar wachten. Dat moet je zien op te lossen op een andere manier, maar bij de crisisopvang en andere tijdelijke plekken kunnen ze hem niet aan”, zegt Alies.
Ze ziet dat Cas behandeld moet worden. Voor haar staat zijn toekomst voorop en niet hoe de financiële situatie van de jeugdzorg eruit ziet. Nu Cas terecht is gekomen op een meer permanente plek vindt hij zijn motivatie terug om de behandeling af te ronden en naar huis te gaan.
Onbekend is exact hoeveel kinderen telkens moeten verhuizen van opvang naar opvang. De Kinderombudsman ondervroeg in maart 1.200 ouders en kinderen, waarvan 13 procent meer dan vijf maanden lang moest wachten op gepaste hulp. Volgens jeugdzorginstelling Lindenhout worden jeugdzorginstellingen gedwongen met wachtlijsten te werken, omdat ze financieel krap zitten. Instellingen moeten zelf voorschieten en declareren bij de gemeenten. Behandelingen moeten bijvoorbeeld voorgeschoten worden, waardoor jeugdzorginstellingen eerder al bijna failliet raakten.
Door: Redactie Nationale Zorggids