Meer gehandicapten en ouderen in Wlz dan vooraf ingeschat
Het aantal mensen met een beperking en ouderen dat toegang krijgt tot de Wet langdurige zorg (Wlz) is meer dan in het Zorgakkoord becijferd staat. Dit heeft echter geen grote financiële gevolgen, zo blijkt uit onderzoek van bureau HHM, uitgevoerd vlak na de invoering van de Wlz. Volgens Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is het lastig om uitspraken te doen over de effecten van de nieuwe toegangscriteria in de Wlz zonder daar eerst aanvullend (en ander) onderzoek naar te doen. Dat melden Skipr en VGN.
In opdracht van Zorginstituut Nederland (ZiN) voerde onderzoekbureau HHM het onderzoek uit. Aanleiding hiervoor waren de gewijzigde toegangscriteria ten opzichte van de AWBZ. Nieuw in de Wlz is dat de behoefte aan toezicht of nabijheid blijvend moet zijn. En deze behoefte moet losstaan van de omgeving of een eventuele mantelzorger.
In het onderzoek is gekeken naar het zorgzwaartepakket (ZZP). Vooraf werd namelijk aangenomen dat mensen met een hoog zorgzwaartepakket zouden doorstromen naar de Wlz, mensen met een laag ZZP zouden naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Zorgverzekeringswet (Zvw) worden doorverwezen. Dat dit niet zo heeft uitgepakt wijt HHM aan het feit dat niet de hoogte van het ZZP bepaalt of iemand in de Wlz komt, maar de vraag of een verzekerde blijvend is aangewezen op zorg. Zo krijgen mensen met een laag ZZP ook een indicatie voor de Wlz.
VGN vraagt zich af of de conclusies van het onderzoek een juist beeld geven over de eenduidige en objectieve indicatiestelling. Volgens de vereniging heeft het CIZ minder indicaties afgegeven dan in de AWBZ. En relatief veel aanvragen worden negatief beoordeeld. De conclusies van VGN luidt dan oook dat de criteria voor toegang tot de Wlz aanzienlijk anders zijn dan de AWBZ. Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat het slechts om een ‘theoretische exercitie’. Hier sluit VGN zich bij aan. En pleit daarom ook voor een ander soort onderzoek om de daadwerkelijke effecten van de nieuwe toegangscriteria vast te stellen.
Door: Redactie Nationale Zorggids