11 juli 2016 om 14:34
2 minuten lezen
150 extra plaatsen voor opvang en beschermd wonen
De gemeente Utrecht werkt samen met de partners in het veld hard aan het terugdringen van de wachtlijsten in de opvang en beschermd wonen. Op korte termijn komen er 150 extra plaatsen bij om dit jaar nog de wachtlijsten te verminderen. Daarnaast investeert de gemeente 1,4 miljoen euro over achttien initiatieven voor vernieuwing in het aanbod voor beschermd wonen en opvang.
Al eerder is de capaciteit van de Tussenvoorziening vergroot voor de realisatie van 35 wooneenheden van Majella wonen. Daarnaast is in het kader van de innovatiemiddelen aan het Leger des Heils 10 extra plaatsen toegekend voor Housing First Light. De gemeente Utrecht maakt nu voor 2016 en 2017 geld vrij voor ruim 100 extra plaatsen (ambulant en 24-uursvoorzieningen), met voorrang aan onder meer jongeren en gezinnen. Hiermee komt de totale uitbreiding van de capaciteit op 150 plaatsen.
Vernieuwing in het aanbod
De achttien initiatieven dragen er aan bij dat mensen meer grip op hun leven krijgen. Dit maakt ze minder afhankelijk van zorg, bevordert de zelfredzaamheid en daarmee de doorstroom uit 24-uursvoorzieningen. Sommige voorstellen kunnen ertoe leiden dat opname wordt voorkomen. Daarmee hebben zij een positief effect op de wachtlijsten. Vanaf 1 september gaan de initiatiefnemers aan de slag met de uitvoering van hun ideeën.
Cliënten en ervaringsdeskundigen denken ook mee
Als een rode draad is in de voorstellen de inzet van ervaringsdeskundigen te zien die een steeds belangrijkere rol in nemen. Ervaringsdeskundigen zijn een waardevolle aanvulling op de professionele zorg, omdat zij cliënten vanuit hun eigen ervaringen beter begrijpen en als rolmodel kunnen fungeren. Ook bij het bedenken van innovatieve voorstellen en bij de beoordeling van de aanvragen zijn cliënten nauw betrokken geweest.
De initiatieven
De initiatieven bestaan onder andere uit trainingen gericht op herstel, preventie en nazorg. Enkele concrete voorbeelden zijn:
• Lister start in samenwerking met betrokkenen in de wijk een zelfregiecentrum in Overvecht. Dit is een plek waar ervaringsdeskundigen kwetsbare inwoners helpen. Lister werkt de invulling verder uit met inwoners en andere betrokkenen in de wijk.
• Steunpunt GGZ start met een systeem van aanschuifgezinnen. Mensen met een psychiatrische aandoening kunnen regelmatig bij een gastgezin verblijven.
• Het Leger des Heils start het project Thuis Best. Ervaringsdeskundigen gaan mensen die uitstromen naar een woning helpen door ze wegwijs te maken in de wijk en te helpen om een netwerk op te bouwen. Ze laten ze bijvoorbeeld kennismaken met het buurtteam en andere belangrijke partijen waarbij ze kunnen aankloppen voor hulp en ondersteuning.
• Kwintes wil vernieuwende huisvestingsmogelijkheden realiseren en gaat in de verschillende regiogemeenten de verbindingen in de wijk vergroten.
De extra plaatsen in de opvang en de innovatiesubsidie zijn onderdeel van de aanpak wachtlijsten opvang en beschermd wonen, waar onderzoek naar gedaan is (zie Rapport Nadere aanscherping wachtlijstproblematiek beschermd wonen en opvang, pdf).