4 juli 2016 om 14:10
2 minuten lezen
Hulp Dichtbij in West-Friesland
Op de nieuwe website www.hulpdichtbij.nl komen vraag en aanbod van vrijwillige hulp in West-Friesland bij elkaar.
r verandert veel in de zorg. We willen dat iedereen mee kan blijven doen. Daar is soms hulp voor nodig. Wat steeds meer toeneemt is de vraag naar vrijwilligers in zorgsituaties. Gezelschap voor wie het minder makkelijk is er even op uit te gaan. Een praatje of een wandelingetje maken. Ook mantelzorgers kloppen aan bij Vrijwilligerspunt (Hulp Dichtbij): zij willen de zorg voor hun naaste even delen om zo tijd voor zichzelf te hebben – en de zorg vol te houden.
Is binnen het gezin of in de familie niet voldoende hulp aanwezig? Dan kan het aanbod van een vrijwilliger een goede optie zijn. De bereidheid hiervoor blijkt vaak in eigen buurt voorhanden. Via de website www.hulpdichtbij.nl kunnen hulpvragers en hulpbieders in West-Friesland elkaar eenvoudig vinden. De website is ontwikkeld door Vrijwilligerspunt Westfriesland in samenwerking met MEE & de Wering, Omring en Leekerweide en met medewerking van BuroFlo.
Hulp nodig? Zelf iemand helpen?
Heeft u hulp nodig? Hulpvragen op www.hulpdichtbij.nl lopen uiteen van hulp bij vervoer, gezelschap en een kopje koffie tot begeleiding van een kind met een beperking. Verenigingen en organisaties kunnen vaak wel een handje gebruiken. Wilt u iets voor anderen doen? Vrijwilligers kunnen zich eenvoudig aanmelden en aangeven op welk gebied zij een ander willen helpen. Ook kunnen professionals een oproep plaatsen wanneer zij op zoek zijn naar een vrijwilliger voor een cliënt.
Ondersteuning
Waar nodig is achtervang en ondersteuning vanuit een professionele organisatie aanwezig. Wel zo’n fijn idee voor de soms kwetsbare hulpvrager. En de vrijwilliger kan hier ook met vragen of voor scholing terecht. Hulp Dichtbij hoopt dat zoveel mogelijk beroepskrachten en vrijwilligersorganisaties in West-Friesland zich bij Hulp Dichtbij aansluiten, want de samenwerking levert hen veel op:
• Veilig en verantwoord vrijwilligerswerk;
• Afstemming tussen organisaties;
• Werven van nieuwe vrijwilligers;
• Benutten van elkaars vrijwilligers;
• Benutten van beschikbaar scholingsaanbod.
• Het gezamenlijk voeren van de discussie over de grenzen aan vrijwilligerswerk.
Actieplan Zorgzame Samenleving
Hulp Dichtbij is voor Hoorn één van de activiteiten uit het actieplan Zorgzame Samenleving. Gemeente Hoorn en organisaties Geriant, Omring, MEE & de Wering, Ouderenraad Hoorn, Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland en Vrijwilligerspunt Westfriesland werken vanuit dit actieplan samen aan goede ondersteuning van mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers.
De gemeente Hoorn financiert Hulp Dichtbij vanuit haar innovatiebudget zorg en welzijn.