23 mei 2016 om 14:50
2 minuten lezen

Jaarrekening 2015: gemeente op koers

21 mei 2016 – De gemeente Leidschendam-Voorburg ligt financieel en in de uitvoering van de plannen goed op koers. Wethouder Rozenberg (financiën): “Uit het Jaarverslag blijkt onder meer dat van het voor 2015 geplande beleid al 80% is gerealiseerd en dat het resterende deel in uitvoering is of wordt voorbereid. Daarnaast zijn er op vele terreinen veranderingen en ontwikkelingen gaande waar het college op anticipeert.”

Er worden grote stappen gezet in een aantal projecten, Leidsenhage, de Rietvink, bereikbaar Stompwijk. Er zijn nieuwe plannen voor de Duivenvoordecorridor en het CBS gaat ruimte maken voor duurzame woningbouw. De sport- en beweegvisie, de cultuurvisie en onderwijsvisie zijn samen met betrokkenen gemaakt en zijn nu volop in de uitvoering. De zorgtaken van het rijk worden nu door de gemeente uitgevoerd. De gemeente heeft haar verantwoordelijkheid genomen voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Steeds meer jongeren zitten in de lift dankzij de aanpak voor jeugdwerkgelegenheid. Er is hard gewerkt aan de duurzaamheidsagenda en in onze gemeente is een van de meest duurzame zwembaden van Nederland gebouwd. 
 
Waar is het geld aan besteed? 
Binnen het sociaal domein (Wmo, jeugd en participatie) werd 93 miljoen euro uitgegeven. Daarnaast werd 6,4 miljoen euro geïnvesteerd in onderwijs, sport en het nieuwe wijkgericht werken. 
23 miljoen euro werd geïnvesteerd in milieu en groen. 5,9 miljoen euro ging naar veiligheid en handhaving. Bereikbaarheid stond voor 31,1 miljoen euro op de rekening en 7,4 miljoen ging naar ruimtelijke ontwikkeling. Dit is slechts een greep uit de grootste uitgaven. Het volledige overzicht staat in de jaarrekening.
 
Financieel gezond
De gemeente Leidschendam-Voorburg staat er goed voor en komt uit op een positief resultaat van 11,2 miljoen euro. Dat komt door de herziening van de grondexploitatie van de Duivenvoordecorridor (+6,4 miljoen). Daarnaast had de gemeente extra geld voor het sociaal domein (Wmo, jeugd en participatie) gereserveerd omdat de verwachting was dat de bijdrage van het rijk niet toereikend zou zijn. Later kreeg de gemeente toch meer geld hiervoor van het rijk met als gevolg een positief resultaat van 3,9 miljoen euro. De overige 0,9 miljoen komt uit een verzameling van verschillende kleinere meevallers. Wethouder Rozenberg (financiën): “Vanuit de solide financiële positie van de gemeente ziet het college de toekomst van Leidschendam-Voorburg met vertrouwen tegemoet.” 
 
Bekijk de jaarrekening 2015
 
Bekijk de infographic van het huishoudboekje van de gemeente

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39