Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap staat voor professionalisering
Gisteren is in Utrecht het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap (NWG) opgericht, met als voornaamste doel om de nieuwe functie van de wijkverpleegkundige te professionaliseren. De nadruk ligt hierbij op eenduidige diagnostiek, een sterke positionering in de eerstelijnszorg en het meetbaar maken van de maatschappelijk impact. Dat meldt Skipr.
Nederlanders hechten steeds meer belang aan goede wijkverpleging onder meer doordat ze steeds langer zelfstandig thuis willen blijven wonen, zegt het NWG. De zorgvraag in de thuissituatie wordt daarmee steeds complexer.
“De wijkverpleegkundige professie verdient een stevige positie in het zorgveld. Met elkaar willen we een volwaardige beroepsgroep neerzetten. De hoogste prioriteit gaat naar een eenduidige diagnostiek voor alle wijkverpleegkundigen. Ons tweede oogmerk is het meetbaar maken van de maatschappelijke impact die wij leveren en als derde spannen we ons in voor een goede profilering in de eerstelijnszorg”, zegt initiatiefneemster en wijkverpleegkundige Jolanda Roelofsen van zorginstelling Omring. De intensieve samenwerking van wijkverpleegkundigen met wijkteams, huisartsen en ziekenhuizen is daarbij van belang.
De NWG is opgericht door wijkverpleegkundigen van de zorgorganisaties Espria, Florence, Omring, Sensire en ZZG. De besturen van de organisaties stellen tijd en geld beschikbaar voor het genootschap. Dit stopt zodra de organisatie zelfstandig is.
©Nationale Zorggids