Aardbevingsschade in Groningen vaak oorzaak van psychische problemen
Groningers die te maken hebben gehad met schade aan het huis door aardbevingen, kampen veel vaker dan gemiddeld met psychische problemen en stressgerelateerde gezondheidsklachten. Dat blijkt uit de eerste rapportage van Gronings Perspectief. Dit langlopend onderzoek onder vierduizend mensen bekeek de sociale, lichamelijke en psychologische gevolgen van de aardbevingen in Groningen. Dat meldt de Volkskrant.
Ondanks de psychische problemen, is 83 procent tevreden over hun woonomgeving. Groningers blijken zeer gehecht aan hun regio. Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de resultaten opvallend. “Vaak wordt de suggestie gewekt dat de hele provincie naar de knoppen gaat. Dat is in de ogen van de bewoners niet het geval. De klappen vallen bij een specifieke groep”, zegt Postmes.
De grootste problemen komen voor bij de inwoners die vaker te maken hebben gehad met bevingsschade. Zij kampen vaak met specifieke klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en slaapproblemen. 13 procent van hen verkeert in slechte geestelijke gezondheid. Volgens Postmes is dat effect groter dan de onderzoekers vooraf hadden gedacht. Er komen diverse factoren kijken waardoor deze slechte gezondheid is ontstaan, met name is het te wijten aan de verontwaardiging over wat er in het gebied gebeurt en de onvrede die er bij de schadeafhandeling komt kijken.
60 procent van de Groningers die meerdere malen aardbevingsschade hebben meegemaakt voelen zich onveilig. Bij mensen die geen schade aan hun huis hebben voelt slechts 17 procent zich onveilig. Het gevoel van veiligheid heeft vooral te maken met de mogelijkheid dat een gebouw kan instorten.
©Nationale Zorggids