12 april 2016 om 11:53
2 minuten lezen

‘Nu kon ik met één nier twee mensen gelukkig maken’

Dankzij het landelijke cross-over programma krijgt Nico Stasse (61) een nieuwe nier in het Erasmus MC en geeft z’n buurman Wim de Boer (69) een patiënt in Maastricht kans op een beter leven met zijn nier. Hun verhaal. 

Zo’n twee jaar geleden komt hij in de problemen. Z’n nieren werken niet goed meer. Niet geheel onverwacht, want in 1996 heeft Nico Stasse een levertransplantatie ondergaan en dit is één van de mogelijke bijwerkingen. Helaas heeft hij hierdoor ook veel antistoffen in zijn lichaam, waardoor het lastig is om een donor te vinden voor de broodnodige niertransplantatie. “Mijn vrouw, mijn familieleden, mijn schoonfamilie, ze hebben iedereen getest”, vertelt Nico vanuit zijn huis in Vlaardingen. “Niemand bleek geschikt als donor. Ik gaf al bijna de moed op om snel nog iemand te vinden. Tot bleek dat mijn buurman Wim me wilde helpen en we goedgekeurd werden voor het cross-over programma.”

Spannende maanden
Voor Wim is de keuze om te doneren snel gemaakt. “Ik zag Nico tobben met zijn gezondheid en ik dacht, hij heeft een nier nodig, ik heb er eentje beschikbaar, we gaan ervoor. Ik vind dat je altijd voor elkaar klaar moet staan, ook in slechte tijden. Mijn vrouw was het daar helemaal mee eens. Toen bleek dat ik niet rechtstreeks aan Nico kon doneren, twijfelde ik ook niet. Nu kon ik met één nier twee mensen gelukkig maken – mijn anonieme ontvanger in Maastricht en Nico zelf – nog beter! En bijkomend voordeel was dat ik medisch doorgelicht werd. Toch fijn om te horen dat je helemaal gezond bent.”

Na een aantal spannende maanden van veel onderzoeken, waar ze altijd samen naartoe gaan, en een plotseling opspelend hartprobleem van Nico, komt dan toch uiteindelijk het groene licht. Wim vertrekt naar Maastricht voor zijn operatie, Nico blijft in Rotterdam en krijgt daar een nieuwe nier. De ontvanger wordt tenslotte altijd geholpen in zijn of haar eigen ziekenhuis. Minder dan een week later staat een opgeknapte Wim al bij hem aan zijn bed. “Ongelooflijk vond ik dat”, vertelt Nico. “Wim is er zo goed doorheen gekomen. Die liet een paar dagen na de operatie al weer zijn hond uit. Dat gaf mij ook een goed gevoel.”

Dankbaar
En nu, twee jaar later, gaat het nog steeds goed met beide heren. “Ik heb een rijk bestaan, met een fijne familie en lieve kleinkinderen”, vertelt Wim. En Nico kampt nog wel met medische problemen, maar, zo zegt hij, daar is hij inmiddels wel aan gewend. “Het gaat nu goed. Ik ben vooral hartstikke dankbaar. Dankbaar voor Wim, maar ook voor het cross-over programma. Want dankzij dit programma had ik meer kans op een nier van een levende donor, omdat er nu ook landelijk gezocht werd.”

Meer informatie over donatie bij leven en het cross-over programma op www.donatiebijleven.nl.

© Nationale Onderwijsgids / Hilde Duyx

Relevante artikelen

Alles van interviews
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39