7 maart 2016 om 12:13
< 1 min lezen

Helft jonge meiden vindt over menstruatie praten lastig

Over menstruatie praten leidt voor veel meiden nog steeds tot schaamte, spanning en een gebrek aan zelfvertrouwen. Brits onderzoek wijst uit dat de helft van de meiden tussen de 12 en 14 jaar het lastig vindt om met vrienden en familie te praten over ongesteldheid. Om daar iets aan te doen start Libresse een online petitie die ervoor moet zorgen dat zes speciaal ontworpen menstruatie-emoji’s (femoji’s) worden toegevoegd aan het officiële Unicode-toetsenbord. Emoji’s zijn bedoeld om communicatie gemakkelijker én leuker te maken. Dit meldt Libresse. 

Vier op de vijf meisjes tussen de 12 en 14 én moeders van meisjes in die leeftijdscategorie geven aan het handig te vinden als er emoji’s zijn om hun gevoelens beter te kunnen uiten, bijvoorbeeld via WhatsApp. Momenteel willen meisjes wel emoji’s gebruiken om over hun menstruatie te praten en dat doen ze ook al, maar met het huidige toetsenbord is er veel creativiteit nodig om een punt te maken. De femoji’s zorgen ervoor dat meisjes en vrouwen op een praktische en leuke manier over hun menstruatie kunnen praten. Met één druk op de knop. “Op dit moment zijn er over de hele wereld meer dan 300 miljoen vrouwen ongesteld, waarvan de meerderheid een mobiele telefoon bezit. We willen het voor hen gemakkelijker maken om onderling of met vrienden of ouders over hun menstruatie te praten. Hiermee hopen we een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het taboe dat er wereldwijd nog steeds op dit onderwerp rust”, aldus Marian Bron, marketing manager bij Libresse.

De zes speciaal ontworpen icoontjes hebben allemaal te maken met herkenbare situaties die je tijdens je menstruatie tegenkomt. Het zijn pictogrammen van maandverband, over menstruatie en over het vervelende opgeblazen gevoel, krampen, PMS en puistjes. Met als doel deze topics voor meiden gemakkelijker bespreekbaar te maken, wil Libresse de femoji’s indienen bij Unicode, de organisatie die verantwoordelijk is voor het emoji-toetsenbord. In principe mag iedereen dat doen en wordt er aan de hand van een aantal criteria bepaald welke emoji’s de selectie halen. Als Unicode veel aanvragen krijgt voor een bepaalde emoji, is de organisatie eerder geneigd deze goed te keuren.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34