24 februari 2016 om 11:08
< 1 min lezen

‘Microbirthing is gevaarlijke geboortetrend’

Kersverse ouders die na een keizersnee een uitstrijkje uit het geboortekanaal willen uitsmeren op de mond en ogen van de pasgeboren baby is de nieuwste geboortetrend in Groot Brittannië. Artsen waarschuwen voor het zogenoemde microbirthing, want het vormt mogelijk een gevaar voor het kind. Ook in Nederland krijgen artsen af en toe de vraag om dit te doen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Microbirthing of vaginal seeding is door een arts uit te voeren, maar ouders doen het ook regelmatig zelf. Het idee erachter is dat een kind dat via een keizersnee ter wereld is gekomen zo meer weerstand opbouwt. Dokters zeggen dat de effectiviteit hiervan niet is bewezen en het is zelfs gevaarlijk. Zo kan een moeder bijvoorbeeld zonder dat ze het weet herpes, chlamydia of gonorroe hebben. Wanneer zij dit op de mond of ogen van haar kindje smeert, kan deze de ziektes ook krijgen.

Met de behandeling hopen ouders dat het kindje een goede darmflora krijgt en dat het allergieën en overgewicht tegengaat. Artsen weten echter niet goed hoe ze moeten omgaan met zulke verzoeken omdat ze het kind niet in gevaar willen brengen. “We hebben al eens moeten ingrijpen om deze handeling te voorkomen bij een vrouw met herpes en we verwachten problemen als dit populairder wordt”, zeggen de Britse artsen. Ze adviseren hun collega’s daarom niet in te gaan op de verzoeken. De baby ontwikkelt zich het beste door borstvoeding te krijgen en door antibiotica te mijden.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) ziet dat ouders in Nederland soms ook om een dergelijk uitstrijkje vragen. De organisatie steunt de mening van de artsen: er onvoldoende bewijs voor de werking van microbirthing en het vormt grote gevaren voor de gezondheid van een baby. 

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30