Ambulancemedewerkers roepen Schippers halt toe
Ambulancemedewerkers verenigd in FNV Zorg & Welzijn roepen minister Schippers (Volksgezondheid) op om het ambulancewerk niet aan te besteden en weg te houden van marktwerking. Per 31 december 2017 loopt de huidige Tijdelijke Wetgeving af en daarop vooruitlopend debatteert de Tweede Kamer op 18 februari over nieuwe wetgeving per 2018. Dit laat FNV Zorg & Welzijn weten.
Eén van de terugkerende voorstellen van minister Schippers aan de Tweede Kamer is om de ambulancezorg (Europees) aan te besteden. Ambulancemedewerkers en FNV Zorg & welzijn zijn van mening dat aanbesteding geen goede zaak is omdat daarmee de kwaliteit van de zorg achteruit zal gaan en trekken daarom nu aan de bel. Voorafgaand aan dit debat, om 14.15 uur, overhandigt een delegatie van het ambulancepersoneel een petitie aan de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Wetenschap en Sport die door meer dan 1.000 van de 5.500 ambulancemedewerkers is ondertekend.
“Via onze vakbondscollega’s in Denemarken ontvangen wij alarmerende geluiden sinds ambulancezorg daar onlangs is aanbesteed en van eigenaar is gewisseld” zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De ambulancemedewerkers daar draaien nu soms diensten van 72 uur achter elkaar. Bovendien verlopen ook de uitbetalingen van salarissen sinds de invoering van de aanbestedingen niet overal vlekkeloos en hebben de medewerkers bij de nieuwe eigenaar zelfs nog helemaal geen salaris ontvangen. Werknemers lopen daarom daar weg waardoor de paraatheid van ambulances niet op orde is.”
“Wij vragen de minister met klem om vooral andere opties met de Kamer te bespreken, zoals waar de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de ambulancezorg wordt belegd. Dit zou onder voldoende regie en toezicht van de overheid moeten, zoals door de minister zelf (zoals nu) of door gemeenten of de veiligheidsregio’s”, aldus de FNV.
© Nationale Zorggids