Gebrek aan duurzame oplossingen voor alleenstaande asielzoekerskinderen
Onder het groeiende aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, bevinden zich op dit moment 2.830 alleenstaande minderjarigen: kinderen die zonder hun ouders of verzorger uit hun land van herkomst zijn gevlucht. Defence for Children concludeert in het vandaag verschenen onderzoeksrapport “Durable Solutions for Separated Children in Europe” dat er geen formele procedure is om duurzame oplossingen voor de toekomst van deze kinderen vast te stellen. Dit kan verdwijningen in de hand werken en schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Dat meldt Defence for Children.
In 2014 verdwenen in Nederland 110 alleenstaande kinderen uit de opvang (genoteerd als ‘zelfstandig vertrokken zonder toezicht’), onder wie tien kinderen uit de beschermde opvang voor slachtoffers of vermeende slachtoffers van mensenhandel. Er is weinig informatie beschikbaar over deze 110 verdwenen kinderen. Martine Goeman, jurist bij Defence for Children: “Er is een relatie tussen de verdwijningen en het gebrek aan duurzame oplossingen. Kinderen verdwijnen geregeld rond de achttiende verjaardag omdat er geen toekomstplan is en zij het risico lopen om in detentie te worden gezet wanneer zij geen vergunning hebben.”
Wanneer een alleenstaand kind in Nederland aankomt, wordt er alleen beoordeeld of het kind wel of niet in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Het hebben van een vergunning wil echter nog niet zeggen dat dit ook een duurzame oplossing is voor een kind. Zo zei een kind tegen Defence for Children: “Een verblijfsvergunning is niet direct de oplossing. Je wilt je vooral thuis voelen in Nederland.”
“Er moet op korte termijn een proces tot stand worden gebracht om duurzame oplossingen en een toekomstperspectief vast te stellen voor deze kinderen. Daarbij moeten de belangen van het kind in kaart worden gebracht en moet er passend gewicht aan deze belangen worden toegekend”, aldus Goeman. “Er dient daarnaast een integratievisie te komen voor de kinderen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ook zou er zo snel mogelijk een onderzoek plaats moeten vinden naar de familie in het land van herkomst door kinderbeschermingsautoriteiten mits dit de veiligheid van het kind niet in gevaar brengt.”
©Nationale Zorggids