31 december 2015 om 10:43
< 1 min lezen

Veel vraag naar jongeren met autisme in de ICT-wereld

Grote bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in het aannemen van jong talent met autisme. Jonge computerspecialisten met autisme krijgen via een gezamenlijk project van onder andere Philips, DAF en ASML een hbo-opleiding en baan aangeboden. Dit meldt de NOS.

Binnen de ICT is een groot tekort aan werknemers met veel kennis van computers en ‘ethische hackers’. Veel jonge autisten zijn uitgevallen op school en zitten werkloos thuis. Vaak hebben zij grote kennis van computers, vanuit hun opleiding of als hobby. Samen met het UWV worden deze jongeren begeleid naar een werkplek die voor hen geschikt is.

“Het belangrijkste is dat ze niet te veel prikkels krijgen op het werk. En dat vooraf duidelijk is wat er gaat gebeuren en hoe”, aldus Frank Visser, verantwoordelijke voor het project. Philips heeft al goede ervaringen met het aannemen van werknemers met autisme. Zij krijgen de mogelijkheid een hbo-opleiding te behalen en krijgen ondersteuning op de werkvloer. Zo was er tijdens het vorige project een jobcoach aanwezig en ook een klinisch psycholoog hielp de nieuwe werknemers op weg. Voor zowel werkgever als werknemers was het een positieve ervaring.

Volgens projectleider Visser is de roep om werknemers met autisme niet per se het resultaat van de Participatiewet die in 2015 in werking trad. Volgens hem was de nieuwe wet zelfs een belemmering omdat het vooral om ‘labels’ draait. “Wij zoeken ook mensen die niet of nog niet gelabeld zijn.” Volgens directeur Swanet Woldhuis van de Nederlandse Vereniging voor Autisme staan bij de ambassadeurs van de vereniging de telefoons inmiddels roodgloeiend. “Autisme wordt bekender. Men ontdekt dat mensen met autisme uitstekende werknemers zijn.”

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41