30 december 2015 om 14:10
< 1 min lezen

‘Werknemer met GGZ-probleem wil omgeving met weinig stress’

Er wordt nog te weinig gedaan voor werknemers en werklozen met psychische problematiek. De medewerkers uit de domeinen arbeid en zorg weten elkaar maar moeilijk te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG in Groningen, meldt Zorgwelzijn.

In ons land leven er in vergelijking met andere landen veel werklozen met psychische problemen. Eind 2013 kampten van alle arbeidsongeschikten de meeste mensen met een psychische aandoening. Tot op heden zijn het vooral trajectbegeleiders en jobcoaches die de afstand tussen (ex-)cliënten uit de GGZ en de arbeidsmarkt weten te overbruggen.

Anke Fokkens was negen jaar jobcoach in de GGZ en sociale werkvoorziening. Zij weet wel waar deze mensen behoefte aan hebben. “Bijvoorbeeld een werkomgeving met weinig stress”, zegt ze. “Als een medewerker precies aangeeft wat er geregeld moet worden, dan zijn werkgevers vaak bereid te helpen. De ene klant is kwetsbaarder dan de andere en van mislukkingen wordt niemand beter. Dat is slecht voor het zelfvertrouwen en vergroot stigmatisering. Een zorgvuldige voorbereiding en goede begeleiding op de werkplek kan het verschil maken. Liever wat meer investeren in het begin, dan is er meer kans op een duurzame plaatsing.”

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41