Isoleercel voor psychiatrisch patiënt overbodig door intensief contact
Patiënten in psychiatrische klinieken die psychotisch, agressief of suïcidaal zijn, kunnen zonder isoleercel. Met een intensieve begeleiding hoeven ze niet meer alleen opgesloten te worden. Dat bewijzen twee instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, meldt Trouw.
Bij 24 GGZ-instellingen wordt de zogeheten High & Intensive Care (HIV) ingevoerd. “Het is een revolutie in de psychiatrie”, zegt Bouke Bijnsdorp, afdelingsmanager van de gesloten kliniek van GGz InGeest. “We kozen vroeger altijd voor veiligheid, geen risico nemen. Was iemand agressief of suïcidaal, dan was het in Nederland heel gewoon om diegene achter een grote dikke deur op te sluiten.”
Van een verblijf in een isoleercel wordt een patiënt niet altijd beter. Sommigen houden er een trauma aan over en daarom willen de overheid en GGZ-instellingen de eenzame opsluiting in een isoleercel minderen. Het aantal mensen in een isoleercel is de afgelopen jaar aan het dalen, maar dat kan nog beter. Het ideaal ligt bij de nul procent.
Bij GGz InGeest wordt al nauwelijks meer afgezonderd. Bijnsdrop: “Bij vrouwen, 60-plussers en suïcidale patiënten hebben we dat al heel lang niet gedaan. We zoeken soms nog een oplossing voor heel grote, sterke en agressieve gasten die ’s nachts, stijf van de coke, door de politie worden binnengebracht.”
Door een vriendelijke gastvrije aanpak lukt het hulpverleners om agressie buien te voorkomen. Ook krijgen patiënten steun van hulpverleners, ervaringsdeskundigen en van hun eigen familie die meer bij herstel wordt betrokken.
© Nationale Zorggids