Sterke pijnmedicatie na operatie te snel toegediend
Geopereerde patiënten krijgen te snel sterke pijnmedicatie toegediend. Dit komt omdat patiënten en verpleegkundigen de pijnscore op de Numeric Rating Scale (NRS) verschillend interpreteren. Dat concludeert verplegingswetenschapper Jacqueline van Dijk, die deze week promoveerde aan de Universiteit van Utrecht. Dat meldt De Volkskrant.
Patiënten kunnen op de NRS via een getal tussen de nul en de tien aangeven hoeveel pijn ze hebben. Een tien is de ergst denkbare pijn en een nul is geen pijn. Vanaf een score hoger dan drie adviseert de richtlijn behalve paracetamol extra pijnmedicatie, bijvoorbeeld morfine. De medicatie kan bijwerkingen hebben zoals, braken, duizeligheid en sufheid.
Van Dijk merkt een verschil in interpretatie tussen verpleegkundigen en patiënten. “Patiënten vonden hun pijn best nog dragelijk, maar gaven hem wel een score van 5 of 6. Als ik uitlegde dat wij dan extra pijnstilling voorschrijven, zeiden patiënten dat ze dat niet nodig vonden en niet wilden. Maar ze verlaagden hun score niet. Dat betekent dat wij als verpleegkundigen en artsen die pijnscore echt anders interpreteren.”
Van Dijk onderzocht ruim tienduizend patiënten en 65 procent van hen vindt een score van vier, vijf of zes dragelijk en willen geen extra pijnstilling. Als de richtlijn gevolgd wordt, dan leidt dat volgens Van Dijk tot overbehandeling. De promovenda vindt dat verpleegkundigen de toelichting van patiënten als leidraad moeten zien en niet het getal.
© Nationale Zorggids