Darmkanker buiten lichaam onderzocht in biobank
Nederlandse onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht hebben een biobank opgezet waar darmtumoren buiten het lichaam van een patiënt leven. Met stamcelkweektechniek kunnen ze vervolgens nieuwe tumorcellen kweken. Via deze methode is het mogelijk om nieuwe geneesmiddelen te testen op de nieuwe tumorcellen. Dat meldt de De Telegraaf.
De biobank is een verzameling van kankerweefsel van vooralsnog de dikke darm. In een onlangs verschenen artikel in een Amerikaans tijdschrift vertellen de onderzoekers hoe ze stukjes weefsel van tumoren in een broedstoof kunnen laten groeien tot kopieën van originele darmtumoren. Ze noemen de kweektumoren ’tumoroïden’.
“Vervolgens gaan wij in de toekomst allerlei medicijnen op zo’n tumor testen, in de hoop dat wij voor de betreffende patiënt het best werkende geneesmiddel kunnen vinden”, zegt moleculair bioloog dr. Marc van de Wetering, die het onderzoek leidt. “Uiteraard wordt die bevinding dan onmiddellijk aan de behandelaar doorgegeven.”
Jaarlijks overlijden er 5.000 mensen aan dikkedarmkanker. De overlevingskansen nemen sterk af wanneer de ziekte vergevorderd is en daarom is het van essentieel belang om de juiste medicijnen te vinden. Van de Wetering: “Je hoopt dat je na verloop van tijd overeenkomsten kunt vinden tussen specifieke eigenschappen van tumoren en medicijnen die erop aanslaan. Opdat die tumorkweken ook een zekere voorspellende waarde gaan krijgen. Zo van: bij die tumor met díé eigenschappen werkt dát middel het beste.”
© Nationale Zorggids