3 maart 2015 om 11:48
< 1 min lezen
‘Anoniem bevallen met medische hulp van levensbelang’
Voor het eind van het jaar moet het mogelijk zijn om anoniem te bevallen in Nederland, zo wil Barbara Muller, initiatiefneemster van de stichting die vondelingenkamers realiseert. Muller is momenteel in gesprek met ziekenhuizen om ruimtes in te richten waar vrouwen kunnen bevallen en hun kind kunnen afstaan zonder dat zij hun naam af hoeven te geven. Het is momenteel alleen mogelijk om in het geheim te bevallen, omdat afstammingsinformatie zwaar telt in Nederland. Dit meldt Metro.
Medische hulp krijgen terwijl een moeder anoniem blijft tijdens de bevalling is momenteel niet mogelijk in Nederland. Barbara Muller, initiatiefneemster van de Beschermde Wieg, wil hier verandering in brengen. Een moeder is in Nederland verplicht haar gegevens af te geven, zodat het kind later kan achterhalen van wie hij of zij afstamt. Het afstammingsrecht telt zwaar in Nederland, maar volgens Muller is dit een van de redenen waarom baby’s te vondeling worden gelegd of zelfs om het leven gebracht.
Instantie Fiom biedt vrouwen de mogelijkheid om in het geheim te bevallen. De moeders kunnen hierbij echter niet anoniem blijven. Hun gegevens worden in een gesloten register geregistreerd en 16 jaar later kan hun kind op de stoep staan. Muller: “Er is een doelgroep, denk aan incestslachtoffers of meisjes die te maken hebben met eerwraak, waarvoor op deze manier geheim bevallen geen optie is, zij zijn doodsbang. Zij bevallen thuis in het geheim, wat levensgevaarlijk is, en willen daarna zo snel mogelijk van de baby af. Ik vind het afstammingsrecht heel belangrijk, maar anoniem bevallen kan het verschil maken tussen leven en dood.”
Muller stelt dat zij eind 2015 de mogelijkheid heeft gecreëerd voor vrouwen om anoniem te bevallen in Nederland. De initiatiefneemster zegt hulp te krijgen van artsen en gynaecologen. Momenteel is Muller in overleg met ziekenhuizen. Als de ziekenhuizen niet willen, dan wil Muller bevallingskamers oprichten waar vrouwen anoniem, maar wel met de hulp van een gynaecoloog die achter het initiatief van Muller staat, kunnen bevallen.
© Nationale Zorggids