2 februari 2015 om 15:30
< 1 min lezen

‘Verslaving aan tv-series kan wijzen op eenzaamheid of depressie’

Binge watching, oftewel het urenlang kijken naar meerdere afleveringen van verslavende tv-series, blijkt niet zo onschuldig als tot nu toe werd aangenomen. Uit een Amerikaans onderzoek komt naar voren dat er een verband bestaat tussen het urenlang kijken naar televisieshows en ernstige gevoelens van depressie en eenzaamheid. Dat meldt GGZ Nieuws.

Tegenwoordig is het vrij gangbaar om televisieseries te bekijken op een moment dat het goed uitkomt, bijvoorbeeld via een online streaming dienst als Netflix. Hierdoor is het mogelijk om veel afleveringen achterelkaar te bekijken, wat overmatig televisiekijken of binge watching in de hand kan werken. Volgens de Amerikaanse onderzoekers schuilt hierin een gevaar: mensen die zich graag overgeven aan een avondje marathonkijken hebben vaker te maken met gevoelens van eenzaamheid en depressie.

Onderzoekers van de Universiteit in Austin, Texas bestudeerden het kijkgedrag van 316 volwassenen tussen 18 en 29 jaar en vergeleken dit met gegevens over hun mentale toestand. Hieruit blijkt dat mensen met negatieve gevoelens vaker geneigd zijn om een nachtje door te kijken. Dit sluit aan op het al langer bekende gegeven dat mensen vaak in verslavingsgedrag belanden om de realiteit van eenzaamheid te ontvluchten.

Over het algemeen wordt binge watching beschouwd als vrij onschuldige verslaving, maar onderzoeker Yoon Hi Sung pleit ervoor om de sociale gevolgen van binge watching niet te negeren. ‘Onze studie toont aan dat het niet meer zo onschuldig is. Het kan de aanleiding zijn voor mensen om hun werk, relaties en gezondheid te verwaarlozen.’

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    Vandaag om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    Gisteren om 10:41