‘Meer aandacht voor minder psychofarmaca in de langdurige zorg’
Met de slogan ‘Bedenk of het mag! Een pil voor gedrag?’ lanceerde Vilans gisteren een project om professionals in de zorg bewust te maken van het oneigenlijk gebruik van gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. In het project wordt samengewerkt met diverse organisaties in de langdurige zorg. Dat meldt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
In de praktijk van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en in de ouderenzorg wordt veel gebruik gemaakt van psychofarmaca om probleemgedrag te onderdrukken of als vrijheidsbeperking. Uit onderzoek blijkt dat deze medicatie te vaak, te lang en ten onrechte wordt voorgeschreven. Psychofarmaca hebben schadelijke bijwerkingen zoals sufheid, minder goed kunnen lopen en daardoor meer kans op valpartijen. Een op de drie bewoners met dementie of een verstandelijke beperking krijgt antipsychotica voorgeschreven.
Vilans en de deelnemende organisaties willen het voorschrijven en het gebruik van gedragsmedicatie terugdringen door zorgverleners bewuster te maken van de gevolgen en ze te wijzen op alternatieven. Uit wetenschappelijk onderzoek en uit ervaringen in de praktijk blijkt dat het mogelijk is om alternatieve interventies in te zetten, zoals dagbesteding, andere bejegening, gestructureerde activiteiten. Deze alternatieven zullen in een aantal pilotstudies op kleine schaal worden ingevoerd en uitgeprobeerd.
Het initiatief van Vilans wordt ondersteund door Actiz, Alzheimer Nederland, CCE, Ieder(in), LOC, LSR, NVAVG, NVO, NIP, V&VN, Verenso en VGN.
© Nationale Zorggids