22 september 2014 om 09:16
< 1 min lezen

Regelmatig patiënten wakker tijdens operatie

Het gebeurt regelmatig dat een patiënt uit narcose ontwaakt tijdens een operatie. In Nederland komt het eens in de twee weken voor dat een narcose is uitgewerkt voordat de chirurg klaar is. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In veel gevallen wordt het ontwaken niet opgemerkt wanneer een patiënt zich niet kan bewegen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vindt dit niet acceptabel en zou inmiddels werken aan een waarschuwingssysteem voor chirurgen.

Voor veel patiënten is het wakker worden tijdens een operatie een traumatische ervaring. Volgens  hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC kampt veertig procent van de mensen wie dit overkomt jaren later nog met psychische klachten. ‘De ervaring kan traumatisch zijn, ook in de gevallen dat de patiënt geen pijn voelt. Ze hebben nare dromen, concentratieproblemen of zijn angstig’, zegt Dahan.

Overigens ligt de oorzaak van het te vroeg ontwaken meestal in het lichaam van de patiënt, dat niet altijd hetzelfde reageert op het narcosemiddel. Slechts in een zeldzaam geval is er sprake van een fout van de anesthesist, aldus Dahan.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41