22 augustus 2014 om 13:05
< 1 min lezen

‘Inkoopbeleid verzekeraars leidt tot splitsing wijkverpleging’

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) waarschuwt voor het neveneffect van de manier waarop zorgverzekeraars de wijkverpleging inkopen. Volgens het V&VN dreigt er een splitsing te ontstaan tussen twee soorten wijkverpleegkundigen: een voor het regelwerk en een voor directe zorgverlening. Dat meldt Zorgvisie.

De wijkverpleegkundigen vrezen dat er op deze manier niets terecht komt van de generalistische invulling van hun baan, zoals bij de transitieakkoorden is afgesproken. De splitsing is volgens hen het gevolg van het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars, die de wijkverpleging vergoeden voor twee segmenten: de wijkgebonden zorg (S1) en de daadwerkelijke zorgverlening (S2). S1 betreft zorgactiviteiten die niet zijn terug te leiden tot een individuele verzekerde, zoals bijvoorbeeld deelname aan een wijkteam of overleg met zorgaanbieders. S2 betreft directe zorg die wel is terug te leiden naar een verzekerde.

V&VN zegt signalen binnen te krijgen van bezorgde leden die melden dat zorgverzekeraars S1 en S2 bij verschillende zorgaanbieders inkopen. Verzekeraars op hun beurt vrezen dat wijkverpleegkundigen bij het indiceren en organiseren niet onafhankelijk zullen zijn en klanten vooral zullen toewijzen aan hun eigen werkgever. Door het inkoopbeleid dreigen er twee soorten wijkverpleegkundigen te ontstaan: een die regelwerk doet in de wijk en niet betrokken is bij de directe zorgverlening en een die vooral patiënten behandelt.

V&VN-woordvoerder Francis Bolle benadrukt dat de twee taken door één en dezelfde persoon moeten worden gedaan. ‘Er is juist afgesproken dat wijkverpleegkundigen die de zorg verlenen meer aandacht moeten hebben voor welzijn. Het hoort dus bij hun werk dat ze de weg kennen in het sociale domein van gemeenten. Dit inkoopbeleid doorkruist de nieuwe manier van werken die bij de transitie hoort.’

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgpersoneel

    Stages in universitaire ziekenhuizen nog altijd grotendeels niet vergoed

    Vandaag om 09:53
    • Zorgpersoneel

    Politiechef Sitalsing wil ggz-medewerker in de 112-meldkamer

    Vandaag om 09:04