4 augustus 2014 om 13:36
< 1 min lezen

Vaak overbodige stoffen in zuigelingenvoeding

Zuigelingenvoeding en opvolgmelk voor baby’s blijken vaak stoffen te bevatten die kinderen niet nodig hebben. Vrijwel altijd voegen fabrikanten stoffen toe die er wettelijk niet in hoeven maar er wel in mogen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA), zo meldt het Voedingscentrum.

Wat er precies in voeding voor zuigelingen moet en mag zitten is vastgelegd in de Nederlandse Warenwet. Stoffen die in de voeding mogen zitten en die door fabrikanten vaak worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld arachidonzuur, eicosapentaeenzuur, nucleotiden, GOS, FOS, probiotica en taurine. De ‘extra’ stoffen die worden toegevoegd aan de voeding verschillen per merk. In het ene product zitten bijvoorbeeld nucleotiden, terwijl een ander merk toevoegingen bevat als GOS en FOS of de L. reuteri bacterie (probiotica).

Het EFSA stelt dat kinderen deze stoffen niet nodig hebben voor een goede gezondheid en ontwikkeling. Wanneer er wordt gekozen voor producten als zuigelingenvoeding of opvolgmelk, maakt het volgens het Voedingscentrum dus weinig uit voor welk merk er wordt gekozen. Overigens wordt borstvoeding beschouwd als de beste voeding voor een baby.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Vaders hebben meer steun nodig bij overgang naar ouderschap

    Vandaag om 11:39
    • Kraamzorg

    Griepepidemie in aantocht: stijging luchtweginfecties en virussen zichtbaar

    Vandaag om 09:30