‘Kritiek op doorstart Estro onterecht’
(Novum) – De kritiek op de snelle doorstart van kinderopvangbedrijf Estro is niet terecht. Dat stelt advocaat Wouter Jongepier, die het proces begeleidde, woensdag in Het Financieele Dagblad. Volgens Jongepier heeft eigenaar HIG een goede prijs betaald om het bedrijf in handen te krijgen en was de transactie – een zogeheten pre-pack – daarmee aanvaardbaar.
“Er is altijd kritiek op een pre-pack”, zo stelt hij in de zakenkrant. “Maar met een snelle doorstart is niets mis, zolang de prijs die wordt betaald goed is. En de uitkomst goed is.” De doorstart van Estro voldeed volgens hem aan die voorwaarden. Wel geeft hij toe dat er aan de voorbereiding op het verkoopproces een en ander schortte.
Estro ging begin juli failliet en werd meteen daarna doorgestart onder de oude eigenaar, de investeringsmaatschappij HIG. HIG kocht overigens slechts een deel van het oude bedrijf, waardoor honderd van de 350 crèches zonder eigenaar zitten en zo’n duizend werknemers zonder werkgever. Later bleek dat de investeerder al langer voorbereidingen trof voor zo’n gecontroleerd faillissement.
Jongepier stelt dat hij vooral wilde voorkomen dat Estro volledig in elkaar zou zakken. Een directe sluiting van alle filialen zou volgens hem grote maatschappelijke gevolgen hebben gehad. “Dat zou rampzaling zijn geweest voor de ouders van de dertigduizend kinderen, het personeel en de leveranciers”, zegt hij.
Concurrenten van Estro voelden zich kort na de procedure buitenspel gezet. Zij hadden ook een bod willen uitbrengen op het bedrijf, of delen daarvan, maar kregen naar eigen zeggen geen eerlijke kans. Volgens Jongepier was het bod van HIG het compleetst. “Zij konden of wilden binnen de vereiste korte termijn geen bieding doen van dezelfde omvang”, aldus de stille bewindvoerder.