16 juli 2014 om 10:51
< 1 min lezen

‘Brein van brabbelende baby leert al praten zonder te spreken’

Het brein van een baby bereidt zich al voor op het uitspreken van de eerste woordjes wanneer de baby alleen nog maar brabbelt. Gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij de coördinatie van mondbewegingen voor spraak worden actief, zo vonden onderzoekers, wanneer een zeven tot elf maanden oude baby spraakgeluiden hoort. Dit meldt NU.nl. 

Onderzoekers van de Universiteit van Washington onderzochten de hersenactiviteit van 50 baby’s terwijl deze luisterden naar spraak. Tijdens de metingen werd activiteit geregistreerd in de kleine hersenen en het Centrum van Brocca. Dit zijn twee hersengebieden die betrokken zijn bij het aansturen van de mondbewegingen voor spraak. Het brein van de baby, zo stellen de onderzoekers, oefent waarschijnlijk op deze manier alvast om spraak te imiteren. 
 
Baby’s profiteren er dus van wanneer hun ouders tegen hen spreken, aldus hoofdonderzoekster Patricia Kuhl. “Als baby’s ons horen praten, worden de actiegebieden voor spraak in hun brein getraind op een manier die we niet hadden kunnen vermoeden”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Washington. “De baby’s worden door hun brein voorbereid om te reageren op de wereld; ze leren in feite praten zonder dat ze een woord uitspreken.” 
 
Volgens Kuhl kan dit proces mogelijk nog verder gestimuleerd worden door met sterk overdreven klanken tegen de baby te praten. “Als baby’s dit overdreven taaltje horen, is het voor hun brein waarschijnlijk makkelijker om de motorische bewegingen voor spraak te modelleren.”
 
© Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Vaders hebben meer steun nodig bij overgang naar ouderschap

    Vandaag om 11:39
    • Kraamzorg

    Griepepidemie in aantocht: stijging luchtweginfecties en virussen zichtbaar

    Vandaag om 09:30