24 juni 2014 om 15:28
< 1 min lezen

Proef met opnieuw voorschrijven ingeleverde kankermedicijnen

In tien ziekenhuizen wordt getest of kankermedicijnen opnieuw uitgegeven kunnen worden als ze zijn teruggebracht. Dit zegt apotheker en onderzoeker Bart van den Bemt van de Sint Maartenskliniek en het Radboud UMC vandaag in NRC Handelsblad, zo meldt Trouw.

De ziekenhuizen willen hiermee verspilling van dure medicijnen tegengaan. Volgens de brancheorganisatie van apothekers wordt jaarlijks zo’n 100 miljoen euro aan niet gebruikte medicijnen teruggebracht en vernietigd. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer patiënten stoppen met het gebruik van al uitgeschreven medicijnen, vanwege bijwerkingen of door overlijden.

De proef wordt uitgevoerd met medicijnen van honderden kanker- en reumapatiënten. De geneesmiddelen worden voorzien van een ’thermochip.’ Bij de teruggebrachte medicijnen ‘leest’ een computersysteem de chip om te zien in welke temperatuur het is bewaard. Daarna worden de effecten van de temperatuur op het medicijn beoordeeld. Het gaat om duurdere soorten kanker- en reumamedicatie, die per verpakking soms tot 2000 euro kunnen kosten.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    24 december 2024 om 12:30