19 juni 2014 om 08:52
< 1 min lezen

Artsen overwegen juridische stappen tegen de Staat

Een groep van zo’n 5000 artsen dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen de Nederlandse staat. Aanleiding zijn de kabinetsplannen om de vrije artsenkeuze in te perken. Dat liet de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze waarin de medici zich verenigd hebben gisteren weten, zo meldt Trouw.

Hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons treedt op als advocaat van de stichting. Hij stelt dat het inperken van de vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet in strijd met het Europees recht. ‘Als minister Schippers (Volksgezondheid) de wetswijziging ongewijzigd doorzet, is de kans groot dat ze wordt teruggefloten door het Europese Hof van Justitie, omdat de maatregel oneerlijke concurrentie in de hand werkt’, aldus Sijmons.

De Tweede Kamer debatteert deze week over de plannen van minister Schippers, die onder meer moeten leiden tot een situatie waarin patiënten alleen zorg vergoed krijgen van een zorgverlener met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Volgens Ger de Jager, voorzitter van de stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, zullen zorgverleners die geen contract krijgen binnen de kortste keren failliet gaan. Hij hoopt dat tijdens het debat ‘het gezond verstand zal zegevieren’. De Jager constateert dat er ook binnen politieke partijen woede en onbegrip heerst over de maatregel. ‘Blijkbaar is dit iets wat de partijbazen erdoorheen willen drukken zonder draagvlak van hun eigen leden’, zegt De Jager. ‘Het wordt tijd dat de Kamer beseft dat ze een volksvertegenwoordiger is en geen verkoopkantoor van de zorgverzekeraars.’

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Nog geen verdachten opgepakt voor explosies Rode Kruis Ziekenhuis

    Vandaag om 14:35
    • Zorgpersoneel

    ‘Zorginstellingen moeten zich minder focussen op diploma’s’

    Vandaag om 09:41