Narcose in het eerste levensjaar kan geheugen aantasten
Kinderen die als baby een volledige verdoving ondergaan kunnen op latere leeftijd te maken krijgen met geheugenproblemen. Dat is aangetoond in een Amerikaans onderzoek aan de University of California San Francisco, zo meldt Vakblad Vroeg.
Uit eerdere studies bij dieren was al bekend dat narcose voor schade kan zorgen aan de hersengebieden die betrokken zijn bij het ophalen van herinneringen. Nu blijkt dat het als baby ondergaan van een volledige verdoving later eveneens kan leiden tot geheugenproblemen.
De onderzoekers onderzochten kinderen tussen 6 en 12 jaar oud, waarvan een groep in hun eerste levensjaar een operatie had ondergaan. De kinderen kregen tekeningen te zien op een computerscherm, met een rand in een bepaalde kleur en op een bepaalde plaats op het scherm. Vijf minuten later kregen ze dezelfde tekeningen te zien, afgewisseld met nieuwe tekeningen. Telkens moesten ze aangeven of ze de tekeningen herkenden en welke kleur en plaats erbij hoorden. De kinderen die ooit narcose hadden gekregen, deden het 20 à 25 procent slechter dan de controlegroep.
De onderzoekers zijn er vrijwel zeker van dat de geheugenproblemen te wijten zijn aan de narcose. Wel benadrukken zij in hun artikel in het vakblad Neuropsychopharmacology dat het aantal onderzochte kinderen laag is en dat vervolgonderzoek nodig is om hun conclusies te bevestigen.
© Nationale Zorggids