12 juni 2014 om 09:47
< 1 min lezen

Endoscopisten voorkomen darmkanker vaker in 2013

Er zijn dit jaar 170 meer dikke darmgezwellen weggehaald door Nederlandse artsen dan in 2013. Het gaat hier bij om de verwijdering van goedaardige gezwellen die mogelijk kunnen uitgroeien tot darmkanker. De verbeterde prestaties zijn te danken aan een betere samenwerking tussen endoscopisten. Dit meldt NU.nl. 

Dit blijkt  uit een onderzoek gehouden onder zeven ziekenhuizen in samenwerking met verzekeraar Achmea. De kwaliteit van dikke darmonderzoeken (coloscopieën) werd hierbij tegen het licht gehouden. De kans dat een patiënt darmkanker krijgt in de tien jaar na een goed uitgevoerde coloscopie is tien tot vijftien keer lager dan bij een slecht uitgevoerde coloscopie. Jaarlijks worden er bij 200.000 Nederlanders coloscopieën uitgevoerd. 
 
Volgens bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC zijn de verbeterde prestaties te danken aan “een verbeterde techniek, herkenning van poliepen en door het vaak te doen”. Ook ontbrak er in het verleden een duidelijke behandelmethode omdat endoscopisten te weinig samen werkten. Daarnaast willen ziekenhuizen patiënten beter voor gaan lichten zodat het onderzoek een grote kans van slagen heeft. 
 
De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (MDL) is blij met de verbeterde kwaliteit en gaat ervoor zorgen dat alle ziekenhuizen de manier van onderzoek gaan overnemen.
 
© Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen