25 april 2014 om 12:10
< 1 min lezen

Nederlanders willen zelf kunnen kiezen voor zorgverlener

De meeste Nederlanders willen zelf hun zorgverlener kunnen kiezen en vinden dat een zorgverzekeraar geen invloed op deze keuze mag hebben. Drie op de vier Nederlanders is niet bereid om deze keuzevrijheid op te geven, zelfs niet als de zorgpremie daardoor met acht euro per maand zou dalen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de organisatie VvAA. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Annalise Market Intelligence. Twee derde van de respondenten zegt heel goed zelf te kunnen beslissen welke zorgverlener zij willen bezoeken. Zij denken niet dat zorgverzekeraars beter in staat zijn om de kwaliteit van de zorg te beoordelen dan zijzelf. Ook vindt een meerderheid het onacceptabel als zorgkosten bij een zorgverlener van eigen keuze niet vergoed worden. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlanders niet weet welke soort polis hij of zij heeft (natura/restitutie/combinatie).

Volgens directeur Edwin Brugman van VvAA zijn de uitkomsten van het onderzoek relevant vanwege de plannen van het kabinet Rutte om de keuzevrijheid in de zorg af te schaffen. ‘De Tweede Kamer staat op het punt om de keuzevrijheid af te schaffen. Uit het onderzoek blijkt dat de burgers dat absoluut niet willen. Wij hebben de Kamerleden overigens ook geïnformeerd over dit onderzoek’, aldus Brugman.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Zorgpremie inkomensafhankelijk? Volgens econoom al realiteit

    Gisteren om 09:00
    • Zorgverzekering

    Dit is waarom zorgverzekeraars medische gegevens wel mogen inzien

    13 januari 2025 om 12:58