‘600 verzorgingstehuizen met sluiting bedreigd’
(Novum) – Door de hervormingen in de langdurige zorg worden zeshonderd verzorgingstehuizen met sluiting bedreigd. Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot donderdag op basis van nieuwe berekeningen, nu duidelijk is geworden dat de Tweede Kamer instemt met de hervormingsmaatregelen die op 1 januari ingaan.
Vorig jaar sprak Berenschot nog van achthonderd verzorgingstehuizen. Die cijfers werden woensdag in een debat over de hervormingen van de langdurige zorg nog gebagatelliseerd door staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).
De bewindsman deed de cijfers af als een grove schatting en zei te verwachten dat het eerder om zo’n 180 zorglocaties gaat. Daarbij tekende de staatssecretaris aan dat deze tehuizen ook zonder de hervormingen in de langdurige zorg hun deuren hadden moeten sluiten. Volgens Berenschot komt het verschil tussen achthonderd en zeshonderd door het vorige week gesloten zorgakkoord. “Op basis daarvan hebben we dezelfde redenering toegepast”, legt organisatieadviseur van Berenschot Wine te Meerman uit. “Zo komen we op een getal van zeshonderd.”
“Het is weliswaar een schatting, maar mijn verwachting is dat er veel verzorgingshuizen hun deuren zullen moeten sluiten”, gaat Te Meerman verder. “Dat getal ligt eerder dichter bij de zeshonderd dan bij de 180 die Van Rijn noemde in het debat.” Een woordvoerder van Van Rijn laat weten dat de cijfers ‘nog worden bekeken’.
De Tweede Kamer stemt donderdag na een debat van twee dagen met een grote meerderheid in met de hervormingen in de langdurige zorg. Door die hervormingen worden vanaf volgend jaar gemeenten verantwoordelijk voor de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten.
Staatssecretaris Van Rijn verzekerde zich vorige week al van steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, waardoor steun ook in de Eerste Kamer zeker lijkt. De partijen stemden in met de wet in ruil voor een verzachting van de bezuinigingen.